Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyedül a végtelen égbolton

Szöveg: Takács Vivien |  2018. április 1. 11:43

„Egyedül a végtelen égbolton” címmel tartott előadást Kositzky Attila nyugállományú altábornagy a napokban Budapesten, a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban.

1599184428
A márciusi Missziós történetek című előadássorozat előadója, a honi légierők egykori parancsnoka hosszú évekig szolgált vadászpilótaként. A nyugállományú altábornagy 1943. szeptember 4-én Kazincbarcikán született. Az érettségi után elvégezte a négyéves vadászpilótatiszti iskolát, a hároméves Zrínyi Miklós Katonai Akadémiát és az egyéves vezérkari tanfolyamot. 1961-ben Szolnokon kezdte meg a repülőtiszti képzést, azonban már 1958-59-től repült. 1999. március 4-én ugyan elment nyugállományba, de a repülőgépektől ekkor sem vált meg: amerikai túragépekkel folytatta az „égbolt karcolását". „Összesen 43 évig repültem, ebből 38 évig a vadászpilóták kenyerét ettem. 28-féle géppel 6665 felszállás során 3369 órát töltöttem a levegőben" – hangsúlyozta előadásában az egykori vadászpilóta.

Kositzky Attila érdeklődésünkre megosztott pár tanácsot azok részére, akik pilótaképzésre szeretnének jelentkezni. „Aki repülni akar, annak mindenképpen alázatosnak kell lennie a szakmával szemben. Továbbá el kell fogadni azt, amit hibaként elmondanak az embernek és nagyon fontos, hogy félve nem szabad felszállni" – mondta.

A rendezvényen mesélt tapasztalatairól, élményeiről, sikereiről és a pilóták életének veszélyeiről is. A nyugállományú altábornagy történetein keresztül bepillantást nyerhettek az érdeklődők eme zárt világba.

1599184428

Fotó: a szerző felvételei