Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Evakuálták a lázadó terroristákat Kelet-Gúta négy településéről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. április 1. 14:11

Befejezték a Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoport harcosainak és családjainak evakuálását a Damaszkusz melletti kelet-gútai térség négy településéről – jelentette március 31-én, szombaton a szíriai állami televízió.

A tévé szerint 38 busz indult el több mint 1700 emberrel a részben még mindig felkelők uralta Idlíb tartományba a szíriai fővárossal kelet felől gyakorlatilag egybenőtt Zamalka, Arbín, Ajn-Terma és Dzsobar településekről. A hírközlések szerint a szíriai hadsereg alakulatai benyomultak Arbínba, s kifüggesztették a szíriai nemzeti zászlót a település főterén. „A kelet-gútai Zamalkában, Arbínban, Ajn-Termában és Dzsobarban nem maradt terrorista" – tört ki üdvrivalgásban az állami Ihbaríja tévécsatorna tudósítója Arbínból.

A szombati evakuálást követően a lázadók már csak Kelet-Gúta legnagyobb városát, Dúmát ellenőrzik. A várost a Dzsejs al-Iszlám nevű iszlamista csoport uralja. A dmaszkuszi rezsim csütörtökön háromnapos, végső ultimátumában felszólította őket, hogy hagyják el Dúmát. A felkelők tagadják, hogy a város elhagyásáról tárgyalnának a damaszkuszi vezetést katonai erővel támogató Oroszországgal. Állításuk szerint az egyeztetéseken olyan megoldást akarnak találni, hogy a városban maradhassanak Moszkva védelme alatt. A szíriai polgárháború eseményeiről helyi aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) jelentése szerint a szíriai hadsereg és szövetségesei a tárgyalások megszakadása esetére már elkezdték összevonni csapataikat a város határában.

A SANA állami hírügynökség szerint az utóbbi két hétben 38 ezer civil és milicista hagyta el Kelet-Gútát az északnyugati fekvésű Idlíb tartomány felé, s több mint százezren menekültek a kormányerők uralta térségekbe a harcok elől. Ali az-Zaatari, a világszervezet szíriai humanitárius koordinátora szombaton az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak elmondta, hogy „Idlíb nem tud több embert befogadni".

Az OSDH szerint egy evakuálást végző busz közúti balesetet szenvedett szombatra virradóra a kormányerők kezén lévő Nahr al-Barid települése mellett. Az incidensben öt ellenzéki fegyveres és három civil meghalt.