Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyedül odafenn

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. február 19. 7:41

A vadászpilóta magánya címmel tartott vetítéssel egybekötött előadást Miskolcon, a Belvárosi Evangélikus Templom konferenciatermében Kositzky Attila nyugállományú altábornagy a napokban.

A tábornok 1959 májusában, egy „Koma" vitorlázógéppel repült először, éppen Miskolcon. Ezt követően több ezer felszállást hajtott végre, előbb légcsavaros majd sugárhajtású géppel. Mint arra előadása bevezetőjében rámutatott: békeidőben, az ország légterében lévő polgári repülők biztonságát – a radarok és légi irányítás mellett – szükség esetén a vadászpilóták garantálják. Ők azok, akik nappal és éjszaka is készen állnak, legyen szó egy eltévedt, bajbajutott gép segítségéről, vagy gyakorló légi harcról, s a másodperc tört része alatt kell jó döntést hozniuk.

1596027909

Kositzky Attila égi élményeit fotókon örökítette meg a pilótafülkéből. Ezeket később kiállításokon mutatta be az érdeklődőknek. Több könyvet is írt, amelyekben színesen ábrázolta a vadászpilóta feszültségét, állhatatosságát, életének tragikus pillanatait. Előadásaival már két évtizede járja az országot, történeteit, gondolatait, a „vadászpilóta magányát" a maga által készített fotókkal illusztrálja.

Címkékkiállítás