Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyeztetés a pártokkal – Terrorveszély esetén a honvédség is segíthet

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2016. január 12. 18:17

Magyarország védelme és a biztonság megerősítése érdekében szükséges jogszabály-változtatásokról és a Magyar Honvédség feladatairól tárgyaltak dr. Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezésére január 12-én, kedden a parlamenti frakciók képviselői a Honvédelmi Minisztériumban.

1596006953

A honvédelmi miniszter még január elején kezdeményezte az egyeztetést, hogy a parlamenti pártok közösen áttekintsék, az Alaptörvény különleges jogrendi része kellő mozgásteret és lehetőséget ad-e arra, hogy a biztonságot növelni tudják, és terrorveszély elhárításában milyen jogszabályi keretek között segíthet a Magyar Honvédség.

Az egyeztetésen részt vettek a Fidesz-KDNP (Gulyás Gergely és Firtl Mátyás), az LMP (Schiffer András) és a Jobbik (Novák Előd) frakciók képviselői. Az MSZP részéről Tóbiás József visszautasította az egyeztetésen való részvételt.

A honvédelmi miniszter szerint egész Európában megváltoztak a biztonságpolitikai körülmények, az országot és a magyar embereket meg kell védeni. Az új típusú biztonsági kihívásokra megfelelő választ kell tudni adni, ehhez korszerű, az arányosság és a szükségesség elvét szem előtt tartó szabályozásra, gyors döntésekre és a Magyar Honvédség gyors reagálására van szükség. Erre nagyobb garanciát adhat az Alaptörvény ide vonatkozó részének módosítása.

1596006954

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária