Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködés a honvédelmi tárca és a MÁV-csoport között

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. szeptember 3. 19:29

„Senkit sem hagyunk az út szélén, senkinek sem engedjük el a kezét azt követően sem, hogy a honvédelem rendszeréből kiválik” – szögezte le Hende Csaba szeptember 3-án, kedden a Honvédelmi Minisztérium és a MÁV Zrt. közötti együttműködési megállapodás aláírása kapcsán.

Együttműködési megállapodást írt alá szeptember 3-án Hende Csaba honvédelmi miniszter és Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Honvédség állományából önhibájukon kívül kiválni kényszerülő katonák többségi állami tulajdonba tartozó társaságoknál történő foglalkoztatásának elősegítéséről.

1595959272

Mint a tárca Balaton utcai objektumában tartott aláírást megelőzően a honvédelmi miniszter elmondta: az új katonai életpályamodell egyik markáns eleme, hogy minél szélesebb lehetőséget kínáljon a szervezetből kiváló katonáknak a civil munkaerőpiacon történő elhelyezkedéshez. Ennek jegyében kötött megállapodást idén tavasszal a Honvédelmi Minisztérium a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. Ennek lényege, hogy az NFM hozzájárul, elősegíti és támogatja az állami többségi tulajdonban lévő vállalatok és a HM közötti együttműködési megállapodások megkötését a honvédségtől kilépők elhelyezkedésének elősegítése érdekében.

Hende Csaba hangsúlyozta: a honvédség „piramisfelépítéséből" fakad, hogy időről időre kiválnak a szervezetből egyébként kiválóan képzett, még aktív korú katonák. Mint fogalmazott, az új életpályamodell a rendszerből önhibájukon kívül, annak sajátosságai miatt kiválók számára garantált állami továbbfoglalkoztatást biztosít, természetesen hangsúlyozottan önkéntes alapon. E körbe az állami vállalatokat is bevonják, amelyek gyakran küzdenek hiánnyal a minőségi munkaerő tekintetében, márpedig – mint azt Hende Csaba külön kiemelte – a katonák esetében kivétel nélkül magasan kvalifikált, sokrétű ismeretekkel, nyelvtudással rendelkező emberekről van szó. Emellett ráadásul a katonai szervezetben megszokott fegyelmezettséget, pontosságot, megbízhatóságot is magukkal viszik új munkahelyükre. „Aki lojális volt az államhoz, ahhoz az államnak is lojálisnak kell lennie. Senkit sem hagyunk az út szélén, senkinek sem engedjük el a kezét azt követően sem, hogy a honvédelem rendszeréből kiválik" – szögezte le Hende Csaba.

1595959272

Dávid Ilona szintén hangsúlyozta: a MÁV rendkívül pozitívan áll a jövőbeli együttműködéshez. Mint mondta, örömmel és nyitottan várják a katonákat a cégnél, ahol köztudottan szintén igen komoly szerepe van a szabályok betartásának.

A MÁV-csoporttal kötött megállapodás az anyavállalaton kívül tíz leányvállalattal jön létre, és a HM, illetve az NFM keretszerződés első vállalati együttműködésének tekinthető. Az együttműködés alapján a MÁV-csoport részére a honvédelmi tárca hozzáférhetővé teszi a saját kérelmükre „közigazgatási tartalékállományba" kerülő hivatásos katonák adatait, továbbfoglalkoztatási lehetőség esetén pedig – például a szükséges képzés időtartamára – mentesítik a katonát a munkavégzés alól. Az egyes vállalatok üres munkaköreik feltöltése, toborzási tevékenységük során felhasználják a rendelkezésükre bocsátott adatbázist.

1595959273

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária