Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködés – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. január 7. 13:35

Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti kapcsolatok a védelmi területen már jóval hazánk NATO-taggá válása előtt kiépültek. A két ország szoros együttműködése kiterjed a különböző katonai járművek, haditechnikai eszközök, fegyverrendszerek beszerzésére, alkalmazására, az oktatás, a kiképzés, a közös missziós feladatok területeire. A felek közös céljaik elérése érdekében tovább mélyítik együttműködésüket.

1595965276
Az Egyesült Államok anyagi és szellemi erőforrásaival már 1993-tól segítette a Magyar Honvédség rendszerváltást követő átalakítását, az ellenfélből új, európai szövetséges állammá váló Magyarországot. A katonai kapcsolatok, a közös képzési programok kiemelt része az Ohiói Nemzeti Gárdával 1993 óta folytatott együttműködés. Ez a kapcsolat volt az alapja az Afganisztánban missziós szolgálatot teljesítő MH Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport felállításának, mindennapi tevékenységének. Az egység Operational Mentoring and Liaison Team (OMLT) néven – az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) mellett – 2009-ben kezdte meg működését az észak-afganisztáni Baglan tartományban.

A magyar vezetésű OMLT részt vett az Afgán Nemzeti Hadsereg (Afghan National Army – ANA) Khilagayba települt 209. hadtest 2. dandár 3. zászlóaljának műveleti felkészítésében, s velük együtt hajtott végre több műveletet is. A közel négyesztendős, közös amerikai–magyar munka eredményeként a zászlóalj 2012 júniusában megkapta az ISAF-től az „önálló műveletre alkalmas" minősítést.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 10-én, pénteken megjelenő számában!)