Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködési megállapodás a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára között

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2018. március 27. 19:18

Együttműködési megállapodást írt alá a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója, Kovács József altábornagy és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatója, dr. Cseh Gergő Bendegúz március 27-én.

1599184050
Az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló 2003. évi III. törvény (Ásztltv.) alapján az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára mint a Történeti Hivatal jogutódja őrzi és kezeli az állambiztonsági szervek 1944. december 21. és 1990. február 14. között keletkezett iratait, továbbá egy tavalyi törvénymódosítás óta a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat szaklevéltáraként is működik.

1599184051
A megállapodás értelmében az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára végzi a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Ásztltv. szerint átadásra kerülő levéltári értékű dokumentumainak szakszerű tárolását és megőrzését.

A két szerv közötti szakmai együttműködés megerősítése a továbbiakban is biztosítja az elmúlt rendszer katonai elhárító és hírszerző tevékenységének megismerését a jelen és a jövő generációi számára. A velünk élő történelem kellő dokumentáltsága alapozza meg és ad teret a tudományos kutatás szabadságának, ami tetten érhető a tárgykört érintő kiadványok és publikációk megjelenésében.

1599184051
Fotó: Tóth László