Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élete a repülés – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. január 13. 15:55

Családtagjai, barátai, volt kollégái körében, a kecskeméti repülőbázison ünnepelte 60. születésnapját Körömi „Csücsör”József alezredes. Az egykori vadászpilóta, az 1993-as fairfordi repülőnap legendás Hungarian Sky Hussars formációjának tagja, tizenöt éve tartós vezényléssel a HungaroControl Zrt.-nél légtérgazdálkodóként dolgozik.

1596026127
Egy kis Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban, Cserépváralján töltötte gyermekkorát Körömi József, majd középiskolásként a miskolci Zalka Máté Gépipari Technikumban tanult.

– Hajógépésznek készültem, a tengereket járva akartam megismerni a világot. Tizenhét éves koromban aztán kíváncsiságból kimentem a miskolci repülőtérre, ahol megengedték, hogy beleüljek egy Góbéba. Csörlésből szálltunk fel, „hiénaként" repülhettem egy iskolakört. Kis túlzással ott, a leszállás után eldöntöttem: mégsem tengerész leszek. Az akkori MHSZ-nél repültem, végzős középiskolásként a Kilián György Repülőműszaki Főiskolára jelentkeztem. A fizikai, pszichológiai és egészségügyi felmérést is magában foglaló felvételi februárban volt, ami a helyi rendelőintézetben végzett orvosi vizsgálattal együtt négynapos lógást jelentett a suliból. Megfeleltem, amiről még a májusi érettségi előtt megkaptam az értesítést. Nagyon nem éltem vissza vele, de biztos voltam benne, hogy a vizsgán nem fogok megbukni, mert az rontotta volna a suli továbbtanulási statisztikáját – idézte fel a kezdeteket „Csücsör".

Miután Mezőtúron teljesítette az egy hónapos katonai alapkiképzést, Körömi hallgató 1975. szeptember elsején megkezdte főiskolai tanulmányait, egy év múlva pedig már a szovjetunióbeli Krasznodar légibázisával ismerkedett. Három évet töltött kint, először L–29 Delfinre kapott kiképzést, végzősként pedig már a MiG–21 PFM típust repülte.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 13-án, pénteken megjelenő számában!