Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életet mentettek a katonák

Szöveg: Dósa Eszter őrmester |  2017. április 8. 10:32

Április 6-án, a délutáni órákban az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék állományában szolgálatot teljesítő Kemenczei Richárd törzsőrmester és Varga Zoltán szakaszvezető napi rutin szerinti szállítási feladatot hajtottak végre, amikor az autóúton egy kigyulladt gépjárművet vettek észre.

„A jármű hátulja már lángokban állt, majd a szemünk előtt sodródott le az útról és egy villanyoszlopot is kidöntve az árokba borult. Félrehúzódtunk és azonnal megkezdtük a mentést" – mesélte a történteket Varga Zoltán szakaszvezető, a katonai gépjármű vezetője.

„Én érkeztem elsőnek az árokba borult járműhöz, amelyből sikerült kisegítenem egy fiatal férfit, aki szemmel láthatóan sérüléseket is szenvedett" – vette át a szót Kemenczei Richárd törzsőrmester.

1596030084

A másik utas, egy fiatal hölgy ki tudott szállni a saját oldalán és a közeli benzinkúthoz indult segítségért. Miközben a törzsőrmester a sérült férfi ellátásában segédkezett a mentők és a tűzoltók kiérkezéséig, addig Varga Zoltán szakaszvezető sikeresen megfékezte a tüzet a honvédségi gépjárműhöz tartozó tűzoltókészülékkel.

A Magyar Honvédség, különösen az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék katonái a gyakori szállítási, járőrözési és egyéb feladatok miatt sok időt töltenek az utakon, így sokszor fordult már elő, hogy közlekedési balesetnél segítettek: a gyors reakciókészségnek és a kiképzésen tanult bővített elsősegélynyújtási ismereteiknek köszönhetően, a lakosság több sikeres közúti segítségnyújtást is tapasztalhatott már a katonák részéről.

Fotó: a szerző felvétele