Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elnöki látogatás a kiválósági központban

Szöveg: Szilárd Antónia |  2014. május 31. 21:12

Prof. dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) elnökének vezetésével delegáció látogatott a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központba (NATO KEKK) május 29-én. A vendégeket dr. Stefan Kowitz dandártábornok, a NATO KEKK igazgatója fogadta, aki tájékoztatta őket a szervezet egyedülálló képességeiről a katona-egészségügy területén.

A NATO KEKK igazgatója tájékoztatta a vendégeket a központ megalakulása óta eltelt időszak eredményeiről. Hangsúlyozta: a NATO kiválósági központok modellértékű kezdeményezések.

A budapesti NATO KEKK az egyetlen NATO egészségügyi kiválósági központ a világon. A központnak jelenleg nyolc tagállama van, de további országok csatlakozása is várható.
A megbeszélésen szó volt Magyarország 15 évvel ezelőtti NATO-csatlakozásáról, továbbá azokról a képességekről és vállalásokról, melyek közé a NATO KEKK is tartozik. Ezért is fontos a magyarországi NATO-központ és a Szövetség eszmeiségét népszerűsítő nem kormányzati szervezet közötti együttműködés elmélyítése.

1595973022
Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter és dr. Stefan Kowitz dandártábornok

Vizi E. Szilveszter elmondta: a Magyar Atlanti Tanács 1992-ben alakult, eredeti küldetése, hogy előmozdítsa Magyarország NATO-csatlakozását és hirdesse, közvetítse a transzatlanti elveket, értékeket a magyar társadalomban. Hozzátette: 1997-ben a magyarok 85 százalékos arányban hagyták jóvá az ország NATO-csatlakozását, és máig ez a legmagasabb arány, amellyel egy csatlakozó ország polgárai támogatták a belépést a Szövetségbe.

Dr. Stefan Kowitz dandártábornok tájékoztatta a látogatókat a központ idei legfontosabb eseményéről, a június 23−26. között Budapesten megrendezendő NATO Conference 2014  tanácskozásról, amelyen a résztvevők többek között a NATO afganisztáni missziója egészségügyi ellátásának, illetve a missziókban szolgálatot teljesítő katonák poszttraumás stresszzavarral kapcsolatos tapasztalatait összegzik.

Fotók: a szerző felvételei