Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elődeink hősies helytállásából kell erőt meríteni

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. július 19. 16:34

A történelemből és elődeink hősies helytállásából lehet erőt meríteni a jelenkor kihívásaihoz – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter július 19-én, kedden, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott ünnepségen. 

1596016891

A miniszter a magyar katonavívók, vívómesterek és a Magyar Királyi Toldi Miklós Honvéd Sporttanár- és Vívómesterképző Intézet emléktáblájának leleplezésekor elmondta: fontos, hogy a sportnak és az általa képviselt értékeknek legyenek követői. Ezért időt és energiát kell fektetni a tanításba, hogy a fiatalok megismerjék és megszeressék a sportot.

A rendezvényen megemlékeztek az Egyesült Államokban elhunyt Jekelfalussy Piller Györgyről, a magyar kardvívás egyik kiemelkedő alakjáról. A tárcavezető kiemelte, hogy nem csak kiváló sportoló, de remek katona is volt; 1932-ben egyéniben és csapatban is olimpiai bajnok lett, de a pályafutása során hatszor volt Európa-bajnok. Simicskó István szerint fontos, hogy megerősítsük a hitünket abban, ilyen emberekre van szükség: „olyan példaképekre, akik életútjukkal erőt adnak nekünk a napjainkhoz és ebben a gyorsan változó világban egy stabil iránytűként jelennek meg, emberi kvalitásukkal utat mutatva mindannyiunknak."

A miniszter szólt arról is, hogy a trianoni békeszerződés után, Magyarországnak nem igazán volt más lehetősége, mint a sporton keresztül sikereket elérni. Ennek történelmi hagyománya ma is él – tette hozzá -, hiszen a sporton keresztül a fiatalok megélhetik a nemzettudatot, megismerhetik a nemes versenyzést, a fair playt és sok egyéb értéket.

1596016891

A rendezvényen bemutattak egy, a HM Zrínyi Kft. közreműködésével készült filmet, amely Jekelfalussy Piller György életét tárta az érdeklődők elé történészek és sportolók tolmácsolásában. Az ünnepség végén dr. Simicskó István és dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese leleplezték a múzeum belső udvarában elhelyezett emléktáblát.

1596016891


Fotó: Dévényi Veronika