Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Először a Szakmák Éjszakáján

Szöveg: Horváth Péter Attila t. őrvezető |  2018. április 18. 19:34

A 2018-as Szakmák Éjszakáján első alkalommal segíthettem az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) szolnoki toborzó központjának munkáját – egyenruhában, önkéntes területvédelmi katonaként.

A résztvevők és a helyszín sem volt ismeretlen, hiszen én is „damis" (Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Damjanich János Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium) diák vagyok. A rendezvény alatt lehetőséget kaptam, hogy megoszthassam iskolatársaimmal és az érdeklődőkkel az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) rendszerrel kapcsolatos információkat és saját benyomásaimat.

1599185394
December eleje óta vagyok tagja az ÖTT-rendszernek. Szolgálatom eddigi ideje alatt sok érdekes és izgalmasabbnál izgalmasabb élményben volt részem, így – saját kérésemre – részt vehettem a toborzók munkájában. A feladatom egyszerű volt: a szerződés aláírása óta eltelt időben szerzett tapasztalataimról beszéltem az érdeklődőknek.

Sokan jöttek Martfűről és a környező településekről. A látogatók között voltak általános iskolások – egész osztályok –, valamint középiskolások is. Nagy volt az érdeklődés a diákok körében. Sokan felismertek, néhányan meg is lepődtek azon, hogy egy iskolatársuk egyenruhában van. Volt, aki megkérdezte, hogy igazi-e az egyenruhám, amikor pedig elkezdtünk beszélgetni és meséltem a kiképzésről, az anyagi juttatásokról, elcsodálkoztak: nem hitték volna, hogy ilyen fiatalon, tanulás mellett is részese lehet egy diák a Magyar Honvédségnek.

1599185394

A rendezvényen nem csupán aktív katonákkal és lelkes leendő jelentkezőkkel találkoztam: jó érzés volt, hogy most a tanáraim hallgattak engem, és büszkén figyelték, amit mondok. Úgy érzem, hogy nekem is volt egy kis részem abban, hogy helyben többen jelezték: szívesen csatlakoznának az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerhez.

Fotó: Horváthné Halász Klára őrnagy