Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első kézből

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. március 5. 15:10

A katonai alapkiképzésen átélt élményeiről tartott előadást diáktársainak Heródek Márton önkéntes műveleti tartalékos szakaszvezető. A kecskeméti Kodály-gimnázium negyedikes tanulójának kedvenc tantárgya a történelem, behívása esetén az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) kecskeméti irodáján hadisírgondozóként fog dolgozni.

1595988933

Középiskolások körében népszerűsítette a hivatásos és a szerződéses katonai pályát Durgó Tamás százados. Az MH HKNYP Bács-Kiskun megyei irodájának vezetője elsősorban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karára, valamint az MH Altiszti Akadémiára történő jelentkezés feltételeit részletezte. Előadásában ugyanakkor kitért a Magyar Honvédség előtt álló aktuális feladatokra, tájékoztatta a diákokat hazánk missziós szerepvállalásairól és a kiszámítható, biztos egzisztenciát ígérő új katonai életpályamodell részleteiről is.

A kétórás, kötetlen beszélgetés második felében az önkéntes műveleti tartalékos szolgálat vállalásának lehetőségeiről, a jelentkezőkkel szemben támasztott követelményekről kaptak tájékoztatást a diákok. Arról pedig, hogy az egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatokon megfeleltek mire számíthatnak a katonai alapkiképzésen, Heródek Márton önkéntes műveleti tartalékos szakaszvezető számolt be iskolatársainak. A Magyar Honvédség egyik legfiatalabb tartalékosának személyes élményekkel és a terepfoglalkozásokon készített fotókkal színesített előadását diáktársai és tanárai vastapssal köszönték meg.

1595988933

A Kodály-gimnázium végzős tanulója elmondta: az interneten szörfözve figyelt fel arra, hogy önkéntes tartalékosként is megmérettetheti önmagát. Ettől kezdve célirányosan kereste a szolgálattal kapcsolatos cikkeket, fotókat, és persze az alapkiképzésen átesett ismerőseinek a véleményére is kíváncsi volt. Rövidesen aztán a honvedelem.hu és a hadkiegeszites.hu weboldalakra is rábukkant, ahol viszont már a szolgálat részleteire kiterjedő leírásokat és tájékoztatókat is talált. A HKNYP kecskeméti irodájának munkatársaival történt beszélgetés után pedig végleg eldöntötte: jelentkezik tartalékos szolgálatra.

Pár hét múlva aztán már be is hívták katonai alapkiképzésre Tatára. A követelményeket viszonylag könnyedén tudta teljesíteni, a legnagyobb problémát számára az iszonyatos nyári hőség okozta. Arra még mindig emlékszik, hogy milyen volt az a gépkarabélya, aminek – egy kedves kislányra emlékezve – a Blanka nevet adta.

1595988933

Heródek szakaszvezető aktívan sportol: teniszezik, fut és az úgynevezett orosz stílusú súlyemelést is gyakorolja. Érettségi után a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-szervező szakán szeretne továbbtanulni, de a biztonság kedvéért az Eötvös Loránd Tudományegyetemre szintén beadta a jelentkezését. Kedvenc tantárgya a történelem. Miután pedig a januári XV. Doni Hősök Emléktúra teljesítésével is bizonyította a katonai hagyományok ápolása iránti elkötelezettségét, kézenfekvő volt, hogy önkéntes műveleti tartalékosként a Bács-Kiskun megyében található hadisírok gondozását kapja feladatul.

Fotók: a szerző felvételei