Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első világháborús magyar hadisírokat és emlékműveket újít fel a Honvédelmi Minisztérium Lengyelországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 24. 9:34

A tervek szerint első világháborús magyar hadisírt és emlékművet újít fel idén a Honvédelmi Minisztérium Lengyelországban – mondta a tárca Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának vezetője a témában tartott emlékkonferencián március 21-én, pénteken, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton.

Dr. Töll László ezredes az MTI kérdésére fő célként a limanowai emlékművek és haditemetők felújítását említette. Közlése szerint a rekonstrukcióhoz szükséges több millió forintot a Honvédelmi Minisztérium költségvetéséből fedezik.

Az 1914. november 28. és december 18. között zajló limanowai csatában vívta az első világháború talán legnagyobb ütközeteit az egyesített osztrák-magyar hadsereg, amely több hetes csatában végül megállította és visszavetette a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat.

Töll László elmondta, az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából idén több programot szervez a Honvédelmi Minisztérium. A centenáriumi ünnepségek közül kiemelkedik a 32-es honvéd gyalogezred a háborúban elesett katonáinak tiszteletére emelt, felújítás alatt lévő emlékmű átadása, amelyet a tervek szerint májusban tartanak meg.
A VIII. kerületben lévő emlékmű rekonstrukciójának költségét szintén a minisztérium fedezi, az emlékmű környezete a kerületi önkormányzat támogatása révén újul meg – tette hozzá.

Az ezredes szólt arról is, tervben van egy központi első világháborús emlékhely létrehozása, erről a centenáriumi bizottság már meghozta a határozatot. Töll László közlése szerint az emlékmű helyéről és annak költségeiről egyelőre nincsen pontos információ.

A Szatmári Szőke Szamos Egyesület által szervezett Nagy Háború Szatmárban című emlékkonferencián magyar és szlovák történészek előadásait hallgathatták meg az érdeklődők. A rendezvény szerevezésében partnerként résztvevő önkormányzat nevében Tilki Attila polgármester elmondta, számos térségi települései vezető önkéntesként vett részt felvidéki hadisírok gondozásában és újítanak fel világháborús katonai temetőket.