Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emberségből jeles

Szöveg: Juhász László százados |  2013. július 19. 14:27

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái több alkalommal is bizonyították helytállásukat, amikor különböző baleseteknél segítséget nyújtottak a bajba került állampolgároknak. Ezzel közvetlenül életet mentettek, vagy gyors beavatkozással elsősegélyben részesítették a rászorulót.

Június 21-én Faragó Gábor főtörzsőrmester, Lukács János szakaszvezető és Kurusa József szakaszvezető Nagymágocsról, lakossági vízszállításból tartottak vissza tehergépkocsival a laktanyába. A szentesi elkerülőúton 50 méterrel előttük egy platós Iveco típusú kisteherautó haladt, amely elé az egyik bekötőútról egy Volkswagen Bora személygépkocsi kanyarodott. Az ütközés következtében mindkét jármű az árokba borult, a személyautót maga alá gyűrte a kisteherautó; egy személy a helyszínen az életét vesztette, többen pedig megsérültek. A katonák a balesetnél azonnal megálltak és értesítették a mentőket. Gyors helyzetfelismeréssel értékelték, kinek kell, illetve kinek tudnak segítséget nyújtani. A tehergépjárművükben elhelyezett elsősegélycsomaggal azonnal a sérültekhez siettek, és a lehetőségekhez mérten a mentők megérkezéséig megkezdték a segítségnyújtást.

Szabó Lajos teherfuvarozó, szentesi lakos, a kisteherautó vezetője felkereste a laktanyában a segítségnyújtó katonákat és megköszönte nekik a gyors beavatkozást.

1595957179

Július 13-án Kajtár Róbert szakaszvezető a tiszai strandon fürdőzött családjával. Délután odaszaladt hozzá az egyik strandoló, hogy segítsen neki, mert eltűnt egy úszó, akit már nem látnak. Értesítették az úszómestert is, és elkezdték a keresést. Kajtár szakaszvezető, aki a műszaki ezred kiválóan képzett búvár beosztású katonája, jól felkészült a zavaros Tiszában a víz alatt történő mozgásokra, különböző feladatok ellátására. Két alkalommal lemerült a víz alá, de nem járt sikerrel. Az eltűnési hely pontosítása után, már a strand területén kívül, kb. 3 méter mélyen megtalálta a már több perce a víz alatt lévő személyt. Kimentette a partra, majd az úszómesterrel elkezdték az újraélesztést a mentők kiérkezéséig, akik beszállították a sérültet a szentesi kórházba.

Bátor magatartásával, bátor helytállásával katonához méltó módon megmentette egy állampolgár életét, aki sajnos később elhunyt a kórházban. Kajtár szakaszvezetőnek ez már a második életmentése volt. Korábban a tevékenységéért életmentő kitüntetésben is részesült.

1595957179

Fotó: a szerző felvételei