Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halálos összecsapások Kasmírban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 19. 15:49

Indiai határőrök tüzet nyitottak július 18-án,  csütörtökön egy állítólagos korángyalázás miatt tiltakozó, rájuk támadó falusi tömegre. A Kasmír indiai fennhatóság alá tartozó részén, Daram faluban történt összecsapásban legkevesebb hat ember vesztette életét.

Az összetűzések Daram faluban, Szrinagartól 220 kilométerre délre történtek kora reggel, amikor több ezren tiltakozni kezdtek az indiai határőrség katonáinak előző nap elkövetett kegyeletsértő tettei miatt. Szerda éjjel ugyanis a határőrök kasmír felkelők után kutattak a falu mecsetében, ahol állítólag lapokat téptek ki a iszlám vallás szent könyvéből, a Koránból, és megverték az intézményt vezető imámot.

A feldühödött helyiek csütörtökön kövekkel támadtak a határőrállomásra, amelynek személyzete válaszul a tömegbe lőtt. Az incidens hat halálos áldozata mellett 25-en megsebesültek.

A tiltakozások átterjedtek a régió több településére, és a terület közigazgatási székhelyén, Szrinagarban is tüntetők vonultak az utcákra.

A hatóságok az este kijárási tilalmat vezettek be az érintett Ramban körzetben, és a tartomány nagyobb városaiban, beleértve Szrinagart.

Omar Abdullah tartományi miniszter elfogadhatatlannak nevezte a határőrség reakcióját, az indiai belügyminiszter pedig vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A muzulmán böjti hónap, a ramadán miatt az erőszak további tüntetéseket okozhat az India és Pakisztán között megosztott Kasmír indiai részében, ahol az India fennhatóságát megkérdőjelező szeparatista csoportok már az incidenst megelőzően háromnapos sztrájkot és tiltakozásokat hirdettek péntektől.