Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emelkedik a hadiözvegyek havi járadéka

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 15. 18:08

Mintegy ötven százalékkal emelkedik a hadiözvegyek havi járadéka, miután az Országgyűlés december 15-én, hétfőn elfogadta a honvédek jogállásával, valamint a hadigondozással összefüggő egyes törvények módosítását.

A Hende Csaba honvédelmi miniszter által jegyzett jogszabály január elsején lép hatályba. Eszerint a hadiözvegyek jelenlegi havi 21 375 forintos ellátását havi 10 688 forinttal emelik meg.
A törvény ezenfelül több előmeneteli, áthelyezési, kiképzési, vezénylési, egyenruha-viselési szabályt is tartalmaz, és pontosítja a köztársasági elnök honvédelmi jogköreit. Rögzíti azt is, hogy a tiszti és az altiszti állomány tagjairól − kivéve a tábori lelkészi szolgálat tagjait − legalább évente egyszer teljesítményértékelést kell készíteni.

Az egyenruha-viselés szabályait is részletesen meghatározza a jogszabály. Egyenruhát hordhatnak a tényleges állomány tagjai, egyes esetekben a szolgálaton kívüli állomány tagjai, továbbá rendelkezésre állásuk időszakában az önkéntes tartalékosok, valamint műveleti területen a rendvédelmi szerv tagjai, ha a honvédség érdekében végeznek tevékenységet, a honvédelem érdekében végzett tevékenységük során a nyugállományúak, valamint műveleti területen − biztonságuk érdekében − állami vezetők. „Más személyek részére a honvédségnél rendszeresített egyenruha vagy azzal összetéveszthető ruházat viselete tilos" − tartalmazza a jogszabály.

A jogszabály szerint 2015. január elseje és 2017. december 31. között egyes főhadnagyok már a kötelező várakozási idő letelte előtt két évvel kinevezhetőek lesznek magasabb beosztásba, és ezáltal az újonnan végző tisztek is első beosztásukba kerülhetnek.