Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Beterjesztik a határozattervezetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 15. 17:21

Az izraeli megszállás végét követelő határozattervezetet terjeszt elő a palesztin vezetés az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) december 17-én, szerdán. A dokumentum szorgalmazza, hogy a zsidó állam két éven belül vonja ki erőit a palesztin területekről.

Vaszel Abu Juszef, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egy magas rangú tisztségviselője december 14-én, vasárnap este közölte a palesztin vezetés erről szóló döntésének hírét Rámalláhban.

Az Arab Liga támogatja a határozattervezetet, amely útitervet állít fel az izraeli katonai megszállás megszüntetésére az 1967-ben elfoglalt palesztin területeken, beleértve Ciszjordániát, a Gázai övezetet és Kelet-Jeruzsálemet.

Az izraeli miniszterelnök vasárnap kategorikusan elutasította, hogy Izrael két éven belül kivonja katonáit Kelet-Jeruzsálemből és Ciszjordániából, mert az álláspontja szerint azzal járna, hogy „iszlamista szélsőségesek jelennek meg Tel-Aviv külvárosaiban és Jeruzsálem szívében".

Benjámin Netanyahu és John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn Rómában találkozik, hogy megvitassa a palesztin államisággal kapcsolatban az ENSZ-ben kőröző javaslatokat.

Izrael reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok a BT állandó tagjaként megvétóz a kivonulás menetrendjéről szóló bármilyen lépést, egy magas rangú amerikai tisztségviselő azonban úgy fogalmazott, túl korai még erről beszélni. Washington eddig minden olyan határozattervezetet elutasított, amelyet Izrael-ellenesnek talált, nemrég megvétózta Jordánia arról szóló javaslatát, hogy Izrael 2016 novemberéig vonja ki erőit. Amerikai források szerint viszont más lehet a helyzet, amennyiben nem egyetlen, hanem több ország támogatását bíró határozattervezetről van szó.

Kerry még hétfőn Párizsba utazik, hogy európai partnereivel tárgyaljon, majd Londonba megy tovább, ahol Száeb Erakat palesztin főtárgyalóval és az Arab Liga delegációjával egyeztet majd. Utóbbiak vélhetően arról akarják meggyőzni őt, hogy az Egyesült Államok ne akadályozza meg a tervezet elfogadását.