Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezni kell az aradi vértanúk szeretteire is

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. október 5. 17:31

Emlékezni kell azokra a nőkre, akik férjük elvesztése után is példát mutattak emberségből és összefogásból – mondta Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az aradi vértanúk emléknapjához kapcsolódó „Hátrahagyottak emlékezete” elnevezésű szabadtéri kiállítás megnyitóján október 5-én, hétfőn, a fővárosban.

1596001855

A Március 15. téren felállított embernagyságú, forgatható keretben elhelyezett képek előtt a helyettes államtitkár elmondta: az 1848-49-es szabadságharc „véráztatta" csataterein egy új, az önrendelkezésért küzdeni akaró és azért harcolni képes nemzet született. A magyar nemzeti összetartozás, a cselekvőképesség, a szívósság együttes megnyilvánulása méltán vívta ki a bécsi udvar bosszúját. Emlékeztetett: 166 évvel ezelőtt ezen a napon hirdették ki az aradi várbörtönben raboskodó magyar katonatisztek ítéletét. „A reménysugár, hogy lesz holnap, lesz jövő számukra végképp szertefoszlott" – tette hozzá.

Mint mondta: a történelem lapjain sorakozó tények talán elfedik, hogy a tábornokok hús-vér emberek voltak, akiket hazavártak szeretteik, családjuk. A családtagokat hétköznapi hősöknek nevezve a vezérőrnagy megjegyezte, hogy létezésük, szeretetük, de főképpen támogatásuk emberfeletti erőt adott a nagynevű elődöknek. „Ezeket a nőket és családtagjaikat elvesztett szerettük sorsa örökre megbélyegezte" – mondta, hozzátéve: méltatlanul kevés szó esik róluk, akik – férjük, vőlegényük elvesztése után – egyedül nevelték fel gyermekeiket és soha nem feledkeztek el mártírhalált halt szeretteikről.

1596001855

Kun Szabó István vezérőrnagy szerint emlékezni kell ezekre a nőkre, akik a kivégzések után minden évben emlékmisét mondattak a mártírokért és saját veszteségükön felül emelkedve pártfogásukba vették a szabadságharc árváit, az egyedül maradt asszonyokat és betegeket. A kiállítás éppen ezekbe a sorsokba enged betekintést – mondta. „Ezek a méltósággal viselt emberi sorsok számunkra és a jövő generációi számára is utat mutatnak, különösen most, ebben az erkölcsi és értékválsággal terhelt világban, és példaként szolgálnak arra, hogy soha ne feledkezzünk el az összefogás fontosságának örök érvényű igazságáról" – hangsúlyozta.

Mint elhangzott: a tárlat a kivégzett 13 honvédtiszt és gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök hátrahagyott családját, az özvegyeket, menyasszonyokat mutatja be, akik méltó társai voltak férjeiknek és legtöbbjük a szabadságharcot követő diktatúra idején is képviselte azokat az értékeket, amelyekért a tábornokok az életüket áldozták.

1596001856

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária