Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékműavatás Mátraderecskén

Szöveg: M. R. |  2014. szeptember 22. 16:28

Az első világháború centenáriuma kapcsán, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály támogatásával újult meg az első és második világháborús emlékmű a Mátraalján található településen.

A felújítás döntő hányadát a mátraderecskei önkormányzat és a helyi lakosság finanszírozta. A szeptember 21-ei felavatási ünnepségen többek között részt vett Lamos Imre dandártábornok és Horváth László országgyűlési képviselő is. A ceremónián szép számmal jelent meg a település lakossága, így mintegy 300 fő emlékezett meg a XX. század világégéseinek hősi halottairól.

1595979353

A főosztályt Maruzs Roland alezredes képviselte, aki beszédében hangsúlyozta:
„A hősi emlékmű kiemelt szerepet kell, hogy betöltsön egy település életében, hiszen hidat képez a múlt és a jelen generációi között. Azt üzeni nekünk, hogy eleink a legnehezebb időkben is helytálltak és tették a kötelességüket. Az emlékmű a tisztelet és a kegyelet kifejezője is egyben. Tiszteletet sugároz a hősi halott felmenők iránt, és teret enged a kegyelet megnyilvánulásának, hiszen sokukról nem tudjuk, hogy hol alusszák örök álmukat, a galíciai mezőkön, a Kárpátokban, az Isonzó völgyében vagy a Don-kanyarban. Így jelképes síremlékként a kései utódok itt helyezhetik el a kegyelet virágait. Ahogy minden család gondozza saját halottai síremlékét, úgy a közösségnek is gondoznia kell a hősi emlékművét."

Az alezredes beszéde végén arra kérte a falu lakosságát, hogy őrizzék meg ebben az állapotában és gondozzák az emlékművet. A magyar hősök emlékünnepén vagy halottak napján pedig tegyenek le egy-egy mécsest a hősök emlékére.

1595979353

Fotó: Kerekesné Benedek Mária százados