Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékszobát adnak át

Szöveg: Páliné Perendi Ildikó |  2017. június 21. 19:15

Június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján Sipos Gyula-emlékszobát adnak át az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alárendeltségébe tartozó Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteményben.

1596034550

Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer kialakítása során az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság alárendeltségében szerveződő Fejér megyei parancsnokság Sipos Gyula ezredest választotta névadójának. Az ezredes munkásságához, életútjához kapcsolható katonai hagyományok és emlékek gondozásában vállal szerepet majd a tartalékos alakulat.

A székesfehérvári helyőrség-történeti emlékgyűjtemény már évek óta őrzi, ápolja a katonai vezető emlékeit, festményét, díszpolgári oklevelét, szobrát. Sipos Gyula, az egykori székesfehérvári 17. gyalogezred parancsnoka több mint száz esztendeje a gyűjtemény falai között szolgált. Rá, a hősre emlékeznek, amikor a már meglévő, valamint a leszármazottaktól kapott emléktárgyakból összeállított emlékgyűjteményt megnyitják a nagyközönség előtt.

Székesfehérvár közgyűlése is hősként tekint a magyar királyi ezredesre, volt parancsnokra. Ennek kifejezésére a város Sipos Gyula-emlékdíjat alapított, amelyet minden évben egy katonának ítélnek oda. A díjat idén hatodik alkalommal adták át a Fehérvár köszönti katonáit rendezvényen, májusban dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnöknek.

1596034550