Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktáblát kaptak a kiválóan végzett tisztek

Szöveg: Antal Ferenc |  2018. április 5. 17:00

Csak egész életen át tartó tanulással érhető el, hogy valaki eredményes legyen a katonai pályán és ennek a nagyszerű hivatásnak meg tudjon felelni – jelentette ki dr. Benkő Tibor vezérezredes április 5-én, csütörtökön, Budapesten.

1599184694
A Honvéd Vezérkar főnök a 2007-2015 között kiválóan végzett tisztek nevét megörökítő emléktáblák avatásán mondott beszédet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti campusán. Az ünnepség fényét külön emelte, hogy pontosan ötven esztendővel ezelőtt, 1968. augusztus 3-án avatták fel a Kossuth Lajos Katonai Főiskola első végzős tisztjeit.

1599184694

A Kossuth Lajos Hadtudományi Alapítvány által kezdeményezett avatási ünnepségen dr. Benkő Tibor vezérezredes úgy fogalmazott: a hagyományt, amely 1968-ban megalapozódott, tovább kell vinni, hiszen minden nemzet ad a múltjára. A Honvéd Vezérkar főnök – aki a Kossuth Lajos Katonai Főiskolát maga is kiváló minősítéssel végezte el – elmondta: jóleső érzéssel gondol főiskolai éveire, egykori tanáraira, akik fontosnak tartották azt, hogy a tisztjelöltek választott szakterületük mestereivé váljanak. „Fontos volt, hogy vezetőkké, parancsnokokká váljunk, hogy tudjunk a katonákkal foglalkozni, tudjuk megérteni a gondjaikat, problémáikat és erre nagy szükség van napjainkban is" – jelentette ki dr. Benkő Tibor vezérezredes.

1599184694

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal kapcsolatban a vezérkarfőnök kijelentette: kiemelten fontosnak tartja, hogy a katona, az ember álljon a középpontban. Aki megismeri és mesterien tudja kezelni a rábízott technikai eszközöket, aki rendszerben tudja tartani és vezetni tudja katonáit. „Ezek az emléktáblák azoknak a katonáknak a neveit tartalmazzák, akik így gondolkodtak. Akik nem sajnálták a szabadidejüket, mert volt előttük egy célkitűzés, aminek meg akartak felelni és ezért áldozatot hoztak" – tette hozzá.

1599184695

Dr. Benkő Tibor vezérezredes végezetül a honvéd tisztjelöltekhez szólt: tanulmányaikhoz és pályájukhoz, a katonai hivatáshoz sok sikert, magánéletükben pedig sok boldogságot kívánt.

Fotó: Tóth László