Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Érdeklődnek a civilek a haderőről

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. október 15. 19:15

A Magyar Honvédség az önkéntes tartalékos rendszer bővítése kapcsán is számít a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége értékes munkájára – hangsúlyozta dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese október 15-én Balatonkenesén.

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) huszonegyedik alkalommal rendezi meg október 15−16-án a Katonanemzedékek Találkozóját, amelynek elsődleges célja, hogy a különböző katonagenerációk tagjai találkozzanak egymással és szemtől szembe adhassák át tapasztalataikat.

1595943082

Az első napon dr. Orosz Zoltán altábornagy az önkéntes tartalékos rendszerrel kapcsolatban kiemelte: a tervek szerint 2014-ig újabb négyezer tartalékossal bővül a rendszer, és éppen ezért „meg kell tudnunk szólítani olyan polgártársainkat is, akik alapvetően még nem találkoztak katonai szolgálattal". Ebben pedig – fogalmazott az altábornagy – a BEOSZ-nak is fontos szerep juthat, a tárca számít a szervezet aktív közreműködésére.

„Már most látszik, hogy a fiatalok is érdeklődnek a haderő és az önkéntes tartalékos rendszer iránt. Noha csak kis számnak tűnik, de ebben az évben negyven fiatal döntött úgy, hogy végigcsinálja az egy hónapos alapkiképzést – mondta a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese .

Az altábornagy szerint a „sikeres" KatonaSuli-program is jól bizonyítja azt, hogy a civil társadalom érdeklődik a haderő, a honvédelem ügye iránt.

1595943083

Kelemen József nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke megnyitójában arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a szövetség húszéves fennállása óta elvégzett munka eredményeképpen a taglétszám meghaladja a 10 ezer főt; szervezetileg pedig 120 egyesületet foglal magába.

„A mi generációnknak szembe kellett nézni sorsával és a történelemmel. De mindig az esküt és a haza szolgálatát tekintettük elsődlegesnek" – szögezte le az elnök.

1595943083

(A katonanemzedékek találkozójáról a későbbiekben még olvashatnak honlapunkon.)

Fotó: A szerző felvételei