Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Érett korban – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. december 5. 11:52

Megtisztelő feladat egy ezredet vezetni, de állítólag nem sok olyan pillanat akad egy évben, amikor kifejezetten jó parancsnoknak lenni. 2015-re visszatekintve azonban, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredet irányító Kovács Ferenc ezredes szerint megadattak ilyen alkalmak is. És nem csak azért, mert az alakulat idén ünnepelte megalapításának 65. évfordulóját.

1596005131
Kétségtelenül feladatokkal teli évet tudhatnak maguk mögött az ,,arrabonás" katonák, de szerencsére döntő többségében a légvédelmi rakétás szakmához közel álló tevékenységekről írhatunk. Időrendben haladva, a sort a Blue Target nevű gyakorlattal kell kezdenünk, amelynek keretében a győriek a Baltikumban légtérrendészeti feladatokat végrehajtó kecskeméti állomány felkészülését segítették. Folytatva a sort, harmadik esztendeje már, hogy évente egyszer, tábori komplex foglalkozás keretében megmozdul gyakorlatilag az egész ezred, és „végigzongorázza" a nemzeti légvédelmi készenléti szolgálat ellátásához szükséges feladatokat, különös tekintettel a riasztás rendszerének elemeire. A foglalkozás rendre tűzvezetési gyakorlattal zárul; idén sem volt ez másképp.

– Ez a gyakorlat azért fontos, mert ilyenkor minden katona látja, hogy egy adott feladat elrendelésekor miként mozdul meg az ezred valamennyi alegysége, a logisztikai támogató elemekkel és a törzzsel együtt. Tapasztalataink pozitívak, így erre minden évben kell időt találnunk. Sőt, terveink szerint 2016-ban nagy távolságú menettel egybekötve nem a laktanyához közel, hanem a Magyar Honvédség valamelyik, Győrtől távolabb fekvő gyakorlóterén hajtjuk végre ezt az ezredszintű gyakorlatot – hangsúlyozta Kovács Ferenc ezredes.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin december 11-én, pénteken megjelenő számában!)