Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Értékelés és feladatszabás

Szöveg: Ónodi-Bán Nikolett főhadnagy |  2018. március 3. 7:10

A honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök feladatszabó értekezletét követően, március 1-jén tartotta meg saját rendezvényét az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) Huszár János altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese részvételével. Takács Attila dandártábornok, parancsnok értékelte és összegezte a szakágak és az alárendelt alakulatok tavalyi eredményeit, és meghatározta részükre a 2018-as feladatokat.

1599182684
2017-re a Honvéd Vezérkar főnök a főerőkifejtés irányaként – a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program időarányos végrehajtása és a Közös Akarat feladat ellátása mellett – a személyi állomány feltöltöttségének javítását, a megtartóerő növelését, továbbá az Önkéntes Tartalékos Rendszer, valamint a honvédelem és társadalom kapcsolatának fejlesztését határozta meg az MH HFKP részére. Az elmúlt évben a fókuszban a toborzás volt – az „Irány a Sereg!" weboldallal és a toborzók munkájával közel kétmillió embert értek el. 2017-ben a parancsnokság egyik legkiemelkedőbb eredménye, hogy több mint 4300 (szerződéses és tartalékos) katonát toborzott a Magyar Honvédségnek, ami egy év alatt jelentős előrelépés az elmúlt esztendőkhöz képest.

Az MH HFKP és alárendelt katonai szervezeteinek teljes személyi állománya 2017 végére meghaladta a 6700 főt, ebből 4851 volt tartalékos katona. Pillanatnyilag a Magyar Honvédség 6500 tartalékos katonával rendelkezik. Ahogy a szervezési feladatok folytatódnak, úgy bővül a parancsnokság tevékenységi köre. A területvédelmi ezredek megjelenésével plusz 7 katonai szervezet vezetését és irányítását kell integrálnia a parancsnokságnak.

1599182684
A honvédelmi és Erzsébet-táborok, a különböző sportversenyek, valamint az iskolai közösségi szolgálat keretében a középiskolás diákok bevonása a hadisírgondozásba mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Magyar Honvédség minél szélesebb körben tudja megszólítani a magyar társadalom fiatal generációit. Mindemellett a kiképzés egy percre sem állt le. Az újonnan bevonult 600 tartalékos katona ünnepélyes keretek között, Várpalotán és Hajdúhadházon tett esküt októberben. Az MH Altiszti Akadémián 11 alkalommal indított alapkiképzéseket pedig 900-an teljesítették sikeresen. A 2017. július 8-i ünnepélyes altisztavatáson több mint 170 őrmester tett fogadalmat és kötelezte el magát a haza védelmére. Az augusztus 20-ai tisztavatást pedig 92 fiatal hadnagy élhette át tavaly. Idén pedig tervezetten 250-en tesznek majd esküt az állami ünnepünkön.

1599182685
Az értékelés során két terület kapott kiváló értékelést. A Tudományos Kutatóhely két nemzetközi tudományos konferencia megszervezésével, tudományos eredményeivel, publikációival, felsőoktatási intézményekkel és külső kutatókkal való együttműködésével, nemzetközi projektekben való részvételével növelte a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a parancsnokság hazai és nemzetközi elismertségét.

A másik kiváló értékelést 2017-ben a Honvédelmi Felkészítő és Katonai Testnevelés Osztály kapta, többek között a mesterlövő világkupa szervezésében való részvétel és a mezeifutó világbajnokság teljes körű lebonyolítása miatt. Elhangzott: 2018-ban nem csökkennek a feladatok, két katonai világverseny szervezése vár a szervezetre.

1599182685
Takács Attila dandártábornok feladatszabását követően Huszár János altábornagy kiemelte: a parancsnokság sokat tett és tesz azért, hogy a honvédelem ügye valódi tartalommal bíró, nemzeti ügy legyen és eljusson mindenkihez. Az eredmények sok mindent megmutattak és megerősítették az elöljárót abban, hogy két évvel ezelőtt jó döntés volt a parancsnokság megalakítása, amely beváltotta, sőt, felülmúlta a hozzá fűzött reményeket – tolmácsolta a honvédelmi vezetés gondolatait a Honvéd Vezérkar főnökhelyettes.

„A parancsnokság számos területen jobban kapcsolódik a civil társadalomhoz, mint a többi katonai szervezet, ezért önök közvetítik a Magyar Honvédség új arculatát és az új katonai kultúrát. Nagyon fontos munkát végeznek, amelyet folytatni kell, mert erre épül minden: a társadalmi kapcsolatok erősítése, a katonai hagyományok ápolása, a honvédelmi nevelés, valamint az MH személyi utánpótlásának biztosítása, a honvédelem ügyét támogató bázis kialakítása a legfontosabb célunk" – zárta beszédét az altábornagy.

1599182685
Fotó: Tóth László és MH HFKP