Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Esőmenők

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. szeptember 17. 10:32

Közhely, hogy a katona legjobb barátja az időjárás – ellenben mindennapos, özönvízszerű esőzésben tábort kiépíteni, abban lakni és lövészetet végrehajtani mégsem annyira barátságos dolog.

Szeptember 16-án, ködös reggelt követően végre kisütött a nap a Bakonyban, ami egyben azt is jelentette, hogy talán-talán az elemekkel már nem kell megküzdeniük a jövőben a Közös Fellépés 2014 gyakorlaton részt vevő katonáknak. No, de eddig… mint ahogyan a honvédek közül többen megjegyezték: eddig esővel keltek, esővel feküdtek…

1595979036

Ilyen körülmények között pedig sátortáborban lakni – és főleg aludni − külön kihívás.

Nem véletlen, hogy a gyakorlatsorozatot irányító és összefogó MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, dr. Böröndi Gábor dandártábornok a hivatalos megnyitó előtti eligazításában külön kitért arra, hogy a sátrak szigetelésére az állomány használhatja a BTR-védő ponyvákat, és olajkályhákat is lehet működtetni.

1595979036

Persze az első napsugarak feltűnése nem jelenti azt, hogy az esőzés „gyermeke", a mély és nagy kiterjedésű sártenger majd szépen az egyik pillanatról a másikra felszárad, így a harcjárművek terepjáró-képességét is tesztelhetik a gyakorlaton.

1595979037

Fotó: Búz Csaba hadnagy és a szerző