Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Estére indul az ezred” – Debrecenben

Szöveg: Horniák Dóra |  2015. július 2. 19:38

Június utolsó vasárnapján Debrecenben, a Kölcsei Központban tekinthette meg a közönség az „Estére indul az ezred” című, Budapesten már nagy sikert aratott első világháborús emlékkoncertet. A hős magyar katonák előtt tisztelgő darabbal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara a cívisváros polgárainak is felejthetetlen estét szerzett.

Az „Estére indul az ezred" című dramatikus emlékkoncertet az elmúlt évben állította színpadra az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara, mégpedig Kovács Gábor Dénes, a Gór Nagy Mária Színitanoda művészeti vezetője rendezésében a budai Várban.

1595996754

A szervezők az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából egy zenés darabbal kívántak tisztelegni az elesett hős magyar katonák emléke előtt. Az est zenei gerincét Kéler Béla Katonaélet című zeneműve adja, amely egy katona napját mutatja be az ébresztőtől a takarodóig, valamint az első világháborúhoz kötődően katonadalokon, indulókon, hazafias zeneműveken keresztül jeleníti meg a bevonulást, a harctéri eseményeket, és a végkifejletet. A zenei részeken túl a közönség verseken, prózai betéteken keresztül kap képet a hátországról. Az est fontos részét képezi a színpadi eseményeket követő és megerősítő vetített képsorozat is. A katonadalok, indulók, valamint a korszak magyar prózájának és lírájának kiemelkedő darabjai szívet szorító módon közvetítik a fronton harcolók mindennapjait, a halállal szembeszálló ember küzdelmeit és a hazatérést követő békevágyat.

1595996755

A Kapisztrán téri bemutató után az őszi Helyőrségi Gálán is nagy sikert aratott darabot most Debrecenben, a Kölcsey Központban láthatta a közönség. Az előadás vastapssal zárult. Az emlékkoncerten közreműködött a Központi Zenekar, (karmester: Szabó Imre őrnagy), Körtvélyessy Zsolt (Jászai-díjas) és Szente Árpád Csaba színművész, Telegdi Kamilla színművész, Kereki Anna színinövendék, a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar (karnagy: Pálinkás Péter), valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék hallgatói.

1595996755

Fotó: a szerző felvételei