Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Északon támadunk

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 10. 19:55

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

Galíciai csapataink két napi és egy éjszakai pihenő után újra megkezdték a harcot. Az elmúlt tíznapos küzdelem alatt, amelynek folyamán Lemberget kiürítették, az oroszok támadásba lendültek, ám az hamar hamvába hullt. „A helyzet most lényegesen változott, mert erőben meggyarapodott, jobban elhelyezkedet csapataink offenzívába tudtak átmenni" – írja a Pesti Napló. Nem mindennapi, még a leghevesebb csaták történetében sem az, hogy egy olyan példátlanul heves ütközet után, mint amilyen a tíz napos galíciai harc volt, aránylag rövid pihenő után újra felvegyék az ütközetet, még pedig az a fél, amely az első ütközetben egy belsőbb védelmi vonalra volt kénytelen visszahúzódni.

A Népszava beszámol, hogy a Galíciában megkezdődött a nagy csata: „Lemberg körül uj csata kezdődött."
A Népszava beszámol a nyugat-európai háborúról, ami a következő: a franciák kétségbeesetten védekeznek a német előrenyomulás ellen, Gent és a belga tengerpart német kézen van, valamint Japán háborúban áll. Japán aviatikusok bombákat dobtak le Csingtaura. „Japán nem visel szárazföldi harcot, hadioperációi csak a tengerre fognak szoritkozni."


Afrikáról is említést tesz a lap: Egyiptomban, Indiában és egyéb mohamedán központokban nagy forrongások jelentkeznek.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595978714
Címkéklapszemle