Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eszméletlen férfin segítettek a szolnoki katonák

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. április 17. 16:37

Egy földön fekvő, 70 év körüli férfinek nyújtottak segítséget az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái április 16-án, a délelőtti órákban, Jászladány területén.

Az alakulat katonái búvár kiképzésre tartottak Szolnokról Mályiba, amikor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen meglátták a földön fekvő, idős férfit. A férfit járókelők vették körül, akik ekkorra már értesítették az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ). A katonák megálltak, hogy a férfi segítségére siessenek. Miközben néhány katona a fogalomirányítással foglalkozott, az egészségügyi képzettségű kollegáik megkezdték az eszméletlen beteg ellátásához szükséges vizsgálatokat. Míg az egyikük az eszméletlen férfit vizsgálata, addig egy társa a járókelőktől gyűjtött adatokat a betegről.

Megállapították, hogy az idős férfinak kiugróan magas a vérnyomása és csak a fájdalomingerre reagál. Kapcsolatba léptek az OMSZ területi mentésirányítási központjával, és beszámoltak a beteg állapotáról. A katonák gondoskodtak a szabad légutakról, és egy nyakrögzítő gallér feltétele után egy infúziót is bekötöttek. A mentős kollegák megköszönték a katonák szakszerű munkáját, és az eszméletlen beteget a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház sürgősségi osztályára szállították.

(A borítókép illusztráció.)