Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európa-bajnok spártai

Szöveg: Bencsik Mónika hadnagy |  2018. július 13. 10:28

Ötvenedik és első. Ötvenedik Hajdú-Bihar megyei önkéntes területvédelmi tartalékosként írta alá szerződését, és elsőként futott be a célba a franciaországi Morzine-ben rendezett Spartan Európa-bajnokságon. Ő Szabó Dávid önkéntes területvédelmi tartalékos törzsőrmester, akivel sportról, a honvédségi sportról és a Magyar Honvédségről beszélgettünk.

1599190313
Mi visz rá embereket arra, hogy önként tóba ugorjanak, sárban kússzanak vagy majomlétrákon haladjanak keresztül?

Emlékszem, amikor 2016 nyarán a Balaton partján dolgoztam, és az egyik szabadnapomon belebotlottam egy hirdetésbe, miszerint önkénteseket keresnek az októberi tokaji Spartan versenyre. Kis kutakodás után úgy festett a dolog, hogy ezt nekem találták ki. Szerettem volna belelátni a verseny rendezésébe és lebonyolításába, hogyan is zajlik egy ilyen élesben. Ami plusz volt a dologban, hogy pontokat kaphattam az önkénteskedésért cserébe, amiket felhasználva regisztrálhattam egy későbbi Spartan versenyre. Csodálattal néztem minden versenyzőt, aki elhaladt az akadálynál, ahova beosztottak: minél hamarabb részesévé akartam válni ennek a kihívásnak. Nagy motivációt jelent számomra jelenleg is Tóth Ádám OCR-versenyző (A mozaikszó az Obstacle Course Race kifejezést takarja, amely magyarra leginkább akadályfutásként fordítható. A szerk.) rendkívül sikeres pályafutása, aki követendő példa volt számomra a sportág megismerése óta. Olyan szerencsésnek tudhattam magam, hogy a tokaji verseny után egy héttel, az első terep akadályfutó megmérettetésemen vele versenyezhettem, és amíg Ádám megnyerte a futamot, én mögötte a második helyen futottam be. Mondanom sem kell, miután váltottunk pár szót a célban és megemlítette, hogy ügyesen futottam, az üzenet egyértelmű volt: van helyem az OCR világában.

Mit értünk egészen pontosan azon a kifejezésen, hogy Spartan versenysorozat?

Maga a Spartan versenysorozat a katonai akadálypályából kiindulva született, amik nem csak fizikális, de mentális akadályként is szolgálnak számos embernek. A Spartan maga egy olyan edzésprogram, ami fejleszti a kardiovaszkuláris edzettséget, növeli az erő-állóképességet, valamint fejleszti a koordinációs és mentális képességeket. Mint mindennek az alapja, úgy itt is a futás szerepel a legelső helyen, az is leginkább terepen, és nem aszfalton. A gyakorlatok egyszerűek, mégis a teljes testet igénybe veszik, nehézségük pedig a végtelenségig fokozhatók a terepviszonyoktól és a rendelkezésre álló eszközöktől függően. A legfőbb gyakorlatok a húzódzkodás, a tolódzkodás, a burpee – vagyis a négyütemű fekvőtámasz -, a plank – azaz a fekvőtámasz tartás-, a guggolás, a függeszkedve mászás, a kötélmászás és számos egyéb, hasonló stílusú feladat.

1599190313
Mit ad önnek a Spartan, a sport?

A sport mindig is az életem alapja volt. Számos sportágat kipróbáltam általános és középiskolás koromban, mielőtt az egyetemen tanulhattam volna részletesebben, módszertani elvekkel egybekötve azokat. Az erőnléti sport erőt, szabadságot, kikapcsolódást és tengernyi lehetőséget nyújt, mivel az edzések variációja határtalan. Minél megterhelőbb és hosszabb egy feladat teljesítése, annál jobban érzem, hogy „élek". A spártai életmód olyan dolgokra hívta fel a figyelmem, amik által sokkal rendezettebb és nyugodtabb mindennapokat tudhatok magam mögött, így ebben is gondolkodom tovább. Az Európa-bajnoki cím után szeretnék novemberben részt venni a Spartan Trifecta világbajnokságon Spártában, ahol három versenytávot kell teljesíteni két nap alatt, viszont ehhez jelenleg nincs kellő anyagi forrásom, ezért bizonytalan a dolog. A jövőben mindenképp szeretnék a Spartan versenyeken Elite futamokban indulni, és az abszolút dobogóra felkerülni a példaképek közé. Továbbá, ahogyan már egy éve oktatok egyetemi hallgatókat, úgy ezen túl is szeretnék fiatalokat kimozdítani a képernyők elől, és megmutatni nekik a mozgás szabadságát.

1599190313
Hogyan mozdítaná ki őket?

A mai fiatalokat sajnos igen nehéz a sportra buzdítani, mivel a technológiai fejlettség miatt könnyebb, gyorsabb és fizikálisan kevésbé megterhelő szórakoztatást tudnak találni a képernyők előtt. Elsősorban a mozgásszegény életmód hosszú távú veszélyeire kell nyomatékosan felhívni a figyelmet a fiatalok körében, mivel rendszerint csak rövidebb távon gondolkoznak. A negatív élettani hatások ismeretében a fizikailag aktív életmód pozitív hatásait közölve számos olyan lehetőséget kínálhatunk számukra, amikkel olyan élményekben lehet részük, amiket ők is tovább szeretnének adni. A sport kimozdít a falak közül, javítja a közérzetet, jelentősen csökkenti a megbetegedések kockázatát, és ami a legfontosabb, hogy összehoz olyan emberekkel, akik motiválni fognak egy jobb és teljesebb élet kialakítására, fenntartására. Magyarán, a sport az élet!

Hogyan fér össze a versenysport és a katonai szolgálat?

Az aktuális versenysorozatból kiindulva a katonai szolgálat és a sport közt egyértelmű párhuzam vonható, hiszen mindkettőhöz fegyelem, elszántság és céltudatosság szükségeltetik. A katonák számára nem ismeretlen egyes versenyelemek teljesítése, illetve az erőnléti edzésük hozzávetőlegesen megfelel a felkészüléshez, így a kettő együtt, kéz a kézben jár.

Így már választ kaptam arra is, ön miért öltötte fel az egyenruhát?

1599190314
Kiskoromtól fogva körülvett a Magyar Honvédség és annak környezete. Édesapám hivatásos katona volt, majd a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon szolgált, ma tartalékos alezredes. A szülői példa mellett kedves szomszédom, Nagy Zoltán alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság debreceni központjának parancsnoka is hatott a pályámra: egy beszélgetés alkalmával jelezte édesapámnak, lehetőség van az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerben is szolgálatot teljesíteni. Számomra a fegyelmezett közeg mindig is előnyt élvezett, így az állományba való belépés egyre bizonyosabbá vált. Emellett fontos szempont volt, hogy tartalékosként a kiképzések és a tényleges szolgálatteljesítések időpontja nem zavarta az egyetemi tanulmányaimat. Szeretek a hazám színeiben versenyezni, így a Magyar Honvédséget képviselni a továbbiakban egy járulékos megtiszteltetésnek ígérkezett.

Hosszabb távon vállalna szerződéses szolgálatot is?

Ha nyílna rá lehetőség, mindenképpen. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetem angol-testnevelő tanár szakos hallgatója vagyok: a testnevelés hozzájárul a fegyelem kialakításához és fenntartásához, míg az angol nyelv kiváló a kapcsolatok kiaknázására, bővítésére. Úgy gondolom, rendelkezem olyan tudással és tapasztalattal, amik átadása mások számára igen hasznos lehet: legszívesebben sporttal kapcsolatos beosztást látnék el a megfelelő rendfokozattal, szívesen lennék sporttiszt vagy kiképző. Emellett folytatnám a versenyzői pályafutásom is.

Fotó: Szabó Dávid archívuma