Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezek voltak 2016 legolvasottabb cikkei

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. január 1. 13:48

Szokásos hétvégi tízes listánk ezúttal rendkívüli: a honvedelem.hu-n tavaly megjelent tíz legolvasottabb cikket soroljuk fel. (A címekre kattintva az eredeti cikkeket lehet elolvasni.)

1., Misszióba induló katonákat búcsúztatott a honvédelmi miniszter Tatán

Kibocsátó ünnepségen búcsúztatták el az MH KFOR Kontingens tizenötödik, illetve az MH Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens harmadik váltását Tatán augusztus 1-jén, hétfőn. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájának alakulóterén dr. Simicskó István honvédelmi miniszter Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jeleket adott át, majd bemutatta a Magyar Honvédség új gyakorló egyenruháját.

1596025543

2., „Csak azt tettük, amit kell…"

Szeptember 15-én, a hajnali órákban az Ideiglenes Határzárnál járőr szolgálatot teljesítő rendőr és katona járőrpár tankolni indult Bajára. A határon szolgálatot teljesítő katona útban a benzinkút felé, Baja és Vaskút között árokba borult kamionra és egy széttört lovaskocsira lett figyelmes.

1596025543

3., Riasztották a kecskeméti Gripeneket 

A legmagasabb szintű riasztást rendelték el április 30-án, szombaton a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti szolgálatának. A British Airways egy Dubajból induló Boeing utasszállító repülőgépe a román légtéren áthaladva nem lépett kapcsolatba a civil légi irányítással. A magyar légierő készültségben lévő Gripenjei 12 óra 55 perckor szálltak fel, hogy a gép magyar légtérbe érkezésekor elfogják, azonosítsák a járatot és biztosítsák annak légterünkön való áthaladását.

1596025543

4., Készenlétben az EUFOR manőverszázad

A Törökországban kialakult helyzet miatt, a Magyar Honvédség EUFOR Kontingens Szarajevóban szolgáló katonái – több mint kétszáz fő – az EUFOR parancsnokának kérésére, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség Vezérkar főnökének jóváhagyásával tovább folytatják szolgálatukat.

1596025544


5., Égő autót oltottak bocskais katonák az M5 autópályán

Szolgálati úton Kecskemét felé tartott szeptember 6-án reggel az MH 5. Bocskai István Lövészdandár két katonája, Manzák Attila törzszászlós és Varga Zsolt szakaszvezető, amikor egy füstölgő autóra figyeltek fel az M5 autópályán, nem messze a szatymazi pihenőtől.

1596025544

6., Magyarország katonáivá váltak

Egy katona életében kevés felemelőbb élmény van, mint az, hogy a minden ember számára legdrágább kincs, az élet feláldozását is magába foglaló fogadalmának megtételével esküdjön fel hazájára, nemzetére – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy Szentendrén, október 28-án.

1596025544
1596025545
Az MH Dunántúli Ideiglenes Alkalmi Kötelékben szolgálatot teljesítő honvédek feladata a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében való közreműködés, s ezzel összefüggésben az államhatár védelme.

Azonban ha szükség van rá, más esetekben is lehet számítani a haza szolgálatára felesküdött katonákra.

A határőrizeti feladatokat ellátó honvédek legutóbb egy Zala megyei közúti balesetnél nyújtottak egészségügyi, valamint operatív segítséget a szakemberek kiérkezéséig.

8., Riasztották a honvédség légi kutató-mentő szolgálatát

Szeptember 18-án, vasárnap 9 óra 28 perckor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyelete értesítette a Magyar Honvédség Légi Vezetési Központját egy eltűnt kisrepülő miatt. A reggeli órákban Gödöllő térségében összeütközött egy C-182 és egy Piper-28 típusú kisrepülőgép. A honvédségi értesítést követően a légierő ügyeletes parancsnoka elrendelte a szolnoki légi kutató-mentő szolgálat felszállását. A földi kutató egységek a C-182-es kisgépet megtalálták, míg a másik kisgép keresésére a honvédség kutató-mentő szolgálata indult.

1596025545

9., Bemutatót tartott az MH Katonai Rendészeti Központ

Ünnepélyes keretek között mutatkozott be az MH Katonai Rendészeti Központ szeptember 13-án, kedden. A március elseje óta működő alakulat a szervezési időszak lezárása alkalmából tartott szemlét, melyen jelen volt dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.

1596025546


10., Késsel fenyegetőző férfit fogtak le a katonai rendészek a budai Várban

Egy férfi késsel hadonászva fenyegette a járókelőket szeptember 8-án, csütörtökön délután a budai Várban, a Mátyás-templom mellett. Az MH Katonai Rendészeti Központ arra járőröző rendészeit a járókelők értesítették a fenyegető helyzetről.

1596025546

(Korábbi Top 10-es összeállításainkat ide kattintva olvashatják!)