Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezer éve nem látták egymást

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. október 23. 7:25

Noha a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) minden évben megrendezi a katonanemzedékek találkozóját, akadtak bőven olyan katonabajtársak, akik − ahogy mondani szokás − ezer éve nem látták egymást. A katonagenerációk közötti párbeszéd és tapasztalatcsere szükségessége folyamatosan napirenden lévő kérdés.

Lázár Bence harmadéves honvédtiszt-jelölt kisebb betegsége ellenére is eljött Balatonkenesére. Mint mondja, ez a program nagyon jó lehetőség arra, hogy aktív, illetve nyugállományú katonákkal beszélgessen.

„Nagyon örülök annak, hogy itt lehetek. Különféle előadásokat hallgathatunk meg, közös programokon vehetünk részt és nagyon sok tapasztalatot szerezhetünk. Azt is fontosnak tartom, hogy mi is elmondhatjuk észrevételeinket" – vélte a tisztjelölt.

Az előadók között megtalálhattuk prof. dr. Szabó Miklóst, a Magyar Tudományos Akadémia tagját, az egykori Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem korábbi rektorát is. A hadtudós szerint ezen a rendezvényen az idősebbek „átadják a pozitív vagy negatív tapasztalataikat a fiatalabbaknak, amelyeket aztán ők vagy elfogadnak, vagy nem."

„Idővel aztán rájönnek, hogy néhány dolgot azért már régen el kellett volna fogadni… Kétségtelen, hogy a felhalmozott tudásra minden időben szükség van. Előadásomban is próbálom jelezni, hogy miként működött régen is ez a folyamat. Természetesen beszédem jelentős része Zrínyi Miklós munkásságából merít, aki már a 17. században modern katonapszichológiai tudással rendelkezett" – mondta az akadémikus.

1595943381

A tudomány területéről a kultúra vizeire evezve megállapítható, hogy a BEOSZ-nak nem kell a szomszédba mennie, ha különböző előadásokkal akarja szórakoztatni a vendégeket. A szövetség – az Obsitos fúvószenekar mellett − saját kórust is működtet. Szintén stílusosan illeszkedik a katonanemzedékek találkozójához az a tény, hogy a Balassi Kórus részben az egykori Honvéd Művészegyüttes hivatásos katonáiból tevődik össze.

„Katonadalokkal, klasszikus zenedarabokkal és népdalcsokorral készültünk. Vacsora előtt pedig a kórus szólistái opera- és operettrészletekkel kedveskednek a közönségnek" – felelte kérdésünkre Domokos József nyugállományú ezredes, a kórus tagja és mindenese.

Érdekesség, hogy az előadások előtt az egykori művészegyüttes tagjai szintén múltidézéssel töltötték az időt. Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójához közeledve pedig felidézték az 1956-ban történteket is. Elődeik november elején éppen Kínából tartottak hazafelé vonattal, és Moszkvában szovjet tábornokok egész serege próbálta meggyőzni őket, hogy ellensúlyozandó a Magyarországon történteket, lépjenek fel a Szovjetunióban. A kórus ezt a kérést megtagadta, aminek az lett a következménye, hogy később csakis Kodály Zoltán személyes közbenjárásának köszönhetően folytathatta működését a világhírű férfikar.

1595943381

Az előadások közti szünetben egy aktív katonát, Kaló Miklós alezredest, az MH Altiszti Akadémia osztályvezetőjét kérdeztük meg a katonanemzedékek találkozójáról. Az alezredes úgy vélte, hogy itt, más-más személyekkel ugyan, de egy „teljes katonai életpályát tekinthetünk át."

„1998-ban még őrnagyként vettem részt ezen a rendezvényen. Sajnos annak ellenére, hogy létezik a katonagenerációk közötti kapocs, a hétköznapok gyakorlatában a generációk közötti tapasztalatcserét nem olyan könnyű megoldani" – nyilatkozta az osztályvezető.

Kelemen József nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke, egyben egyik alapító tagja honlapunknak adott mini-interjújában leszögezte: a 2012-es nemzedéki találkozó az aktív időskor és a generációk közötti együttműködés égisze alatt valósult meg.

„Fiatal nyugdíjasok egész serege került most vissza önkéntes tartalékosként a rendszerbe, ilyen módon hídszerepet töltenek be a fiatal állomány és a nagyon idős katonageneráció között. Szeretnénk őket megszólítani. Jó lenne, ha lennének majd követőink, akik a bajtársi összetartozást és a közösségápolást magukra vállalnák. A generációk közötti együttműködésnek a nemzeti célok megvalósításában is nagy jelentősége van. Tennünk kell a honvédelem ügyéért, tennünk kell a hazáért, és ez csak a lehető legszélesebb társadalmi összefogással valósulhat meg" – hangzott az elnök zárszava.

A szerző felvételei