Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezreket várnak a NATO-futásra

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. szeptember 19. 12:45

Ismét katonák, honvédelmi dolgozók és civilek ezrei állnak rajthoz a budapesti Vérmezőn szeptember 23-án, vasárnap délelőtt, hogy megmérettessék magukat 4, illetve 10 kilométeres távon, valamint a 10 kilométeres váltóban, az idei NATO-futáson. A sportrendezvényen – a tervek szerint – részt vesz és beszédet mond Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök.

1599193079
A nagy népszerűségnek örvendő eseményt immár hagyományosan a Budapesti Atlétikai Szövetség szervezi, de hasonlóan az elmúlt évekhez, a rendezvény szervezésében ezúttal is segítséget nyújtott a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége, az Antall József Tudásközpont és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács is. A biztosításban és a lebonyolításban az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, valamint az MH Katonai Rendészeti Központ is részt vesz, utóbbi két motorkerékpárral biztosítja majd a futók felvezetését. A korábbi évekhez hasonlóan a nemzetközi csapatok elszállásolását és logisztikai ellátását az MH Budapest Helyőrség Dandár biztosítja.

Molnár Károly őrnagy, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvédelmi Felkészítő és Katonai Testnevelési Osztály főtisztje, a rendezvény katonai koordinátora kérdésünkre elmondta: mind hazai, mind pedig a külföldi csapatok vonatkozásában az idei évben kapták a legtöbb visszajelzést. Az előzetes regisztrációk alapján a katonák és az igényjogosultak regisztráltak legtöbben, közel 500-an, emellett 16 NATO és partnerország is jelezte részvételi szándékát. Az idei NATO futáson egy VIP-futam keretében képviselteti magát a Honvéd Vezérkar felső vezetése, illetve az MH Összhaderőnemi Parancsnokság felsővezetői váltócsapata is teljesíti majd a 10 kilométeres távot.

1599193079
A célba érkező sportolókat idén katonai rendészek statikus bemutatója, egészségügyi tanácsadás, helyszíni toborzás, valamint különböző NATO kommunikációs programok várják.

A sportesemény igazi különlegessége, hogy a fővárosi programmal egy időben az Afganisztánban szolgáló magyar kontingens katonái is „csatlakoznak" a futáshoz.

Az MH Nemzeti Támogató Elem mintegy 20 katonája döntött úgy, hogy több ezer kilométerre a magyar fővárostól, ugyanazokkal a feltételekkel, ugyanabban az időben teljesíti a távot, ezért felvették a kapcsolatot a szervezőkkel – mondta kérdésünkre Draviczné Adamek Krisztina százados, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kommunikációs tisztje, hozzátéve: a missziós területen szolgáló katonák fontosnak tartják fizikai állapotuk karban tartását, ez az esemény pedig kiváló lehetőség, hogy közösséget vállaljanak az itthoni katonatársakkal.

További információ a https://natofutas.hu/ oldalon.

Fotó: archív