Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítők ünnepe

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2013. november 13. 10:53

Szent Márton napja az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának legfontosabb ünnepe.

A különleges novemberi nap zászlófelvonással és állománygyűléssel kezdődött, majd a helyőrségi zenekar indulóinak hangjaira 150 felderítő katona vonult át a debreceni Megtestesülés-templomba, hogy áldásban részesüljenek. A menethez csatlakoztak a honvédelmi középiskolaként működő Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium katona-növendékei és tanárai is.

1595962847

Felderítők menete Szent Márton napján

A zászlóalj parancsnoka, Rédei Róbert alezredes kezdeményezésére az ünnepi istentiszteletet immár negyedik éve tartják meg a 24-eseknek. A helyszín sem véletlenszerű választás eredménye, hiszen a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye és a Bocskai-dandár közötti jó kapcsolat 2011 óta hivatalos formában is létezik: azóta funkcionál a Megtestesülés Plébánia helyőrségi templomként , így állandó helyszíneként a dandár és a katonacsaládok részére szervezett vallási rendezvényeknek és szentmiséknek.

A plébánián Szentesi Csaba őrnagy, görög katolikus tábori lelkész nyitotta meg a ceremóniát, majd Felföldi László püspöki helynök szólt a felderítőkhöz. Az atya beszédében a fegyverek erejét és a béke szolgálatát állította párhuzamba. Mint mondta, a kettő nem áll ellentétben egymással, hiszen a katonai szolgálat során – különösen a magyarok által képviselt külföldi missziókban – a fegyverek éppen a béke fenntartását segítik elő. Hangsúlyozta, a béke átadására és fenntartására azonban csak az képes, akinek béke van a szívében, s képes azt megőrizni a legnagyobb nehézségek közepette is.

1595962847

Ünnepi istentisztelet

A püspöki helynök áldása után a 24-esek díszebéden vettek részt a Kossuth laktanyában. A napot késő este a szintén hagyománnyá vált Felderítő Bál zárta.

Fotó: Csehiné Sárkány Beáta szakaszvezető