Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem bújhatunk ki a történelmi felelősség alól

Szöveg: Ferenczi János |  2013. november 13. 9:40

„Ebben a háborús és forradalmas XX. században a halál bizony több lett, mint az élet” – idézte Nagy Gáspár költőt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára november 12-én, Székesfehérváron, nemes Szalay Miklós főhadnagy felújított síremlékének ünnepélyes újraavatásán és újraszentelésén.

1595962846
Megemlékezés nemes Szalay Miklós főhadnagy síremlékénél

Napsütéses májusi napon indult a „Mind egy szálig" mozgalom adománygyűjtése, melynek keretében Székesfehérvár, az ősi katonaváros polgárai adakoztak az első és második világháborúban elhunyt hősök sírjainak felújítására.

„Ma egy még mindig napsütéses, de őszi napon halottainkra emlékezünk, köztük az olasz harctéren 1917-ben elhunyt fiatal főhadnagyra" – emlékezett Vargha Tamás, hozzátéve: az alapítvány gyűjtését a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya egészítette ki, s ennek eredményeként nyílt lehetőség nemes Szalay Miklós sírjának felújítására.

1595962846
Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mondott ünnepi beszédet

Nem bújhatunk ki a történelmi felelősség alól, mert a mi és utódaink nemzedéke az, akiknek ezeket a síremlékeket meg kell őriznie – hangsúlyozta Vargha Tamás.

A mintegy 150 megemlékező – köztük Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, valamint Poklosi Péter, a Magyar Hadisírgondozó Szövetség elnöke – előtt Spányi Antal a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke megáldotta az újratemetett hős katona sírját, majd koszorúzással fejeződött be a síremlék ünnepélyes újraszentelése.

Nemes Szalay Miklós, a Magyar Királyi 17. Honvéd Gyalogezred főhadnagya az olaszországi hadszíntéren szerzett betegsége következtében hunyt el 1917. december 6-án. A hősi halott katonát a székesfehérvári „Hosszú temetőben" temették el.

1595962846
Megkoszorúzták az újraszentelt síremléket

Fotó: Tóth László