Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészítés és megújulás – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. február 5. 14:38

Ötvenhét nemzetközi és nemzeti felkészítés, négy angol nyelvi képzés, közel kétezer katona missziós alkalmassági követelményeinek felmérése, önkéntes műveleti tartalékosok beosztásra történő felkészítése, és néhány előre nem tervezett feladat – sűrű évet hagyott maga mögött az MH Béketámogató Kiképző Központ.

1596008177
Több mint háromezer-kétszáz katona külszolgálatra történő felkészítését, nyelvi képzését, ismeretszintjének felmérését, valamint kiképzését hajtották végre az elmúlt évben a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ munkatársai. Ez pedig majdnem a duplája annak a létszámnak, amellyel a 2014-es
évet zárták.

– A korábbiakhoz képest az elmúlt esztendőben még több feladatot kaptunk, és delegációkból sem volt hiány. Többek között meglátogatta a kiképző központot Kristin Lund vezérőrnagy asszony, az ENSZ ciprusi katonai erőinek parancsnoka, és jártak nálunk a nemzetközi szervezet békeműveleti főosztályának (United Nations Departement of Peacekeeping Operations) képviselői. Mindemellett lebonyolítottunk három olyan szemináriumot, amelyek számunkra is új kihívást jelentettek. Ilyen volt a németországi Saber Junction 2015 gyakorlatra történő felkészülés jegyében tartott emberi jogok szeminárium, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Együttműködési Irodájával közösen valósítottunk meg. A tematika az emberi jogok tiszteletének és védelmének, a nemzetközi és a nemzeti fegyveres konfliktusok törvényi hátterének, a rendőri és a katonai erők alkalmazásának, a katonai célok kiválasztásának, a fegyverhasználat szabályainak és a nemzetközi hadijognak a fő témaköreit foglalta magában.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 12-én, pénteken megjelenő számában!)