Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Film és valóság – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. március 12. 18:44

Beköltözött Afganisztán a hazai mozikba. Egy négytagú, különleges műveleti Seal-felderítőcsapat (sea, air, land teams) kudarccal végződő bevetését kísérhetjük végig a kényelmes és ami még fontosabb, biztonságos karosszékekből.

1595968518
Afganisztán, Kunar tartomány, Shuryak-völgy: az afganisztáni háborúról szóló A túlélő című film eredeti helyszíne. A forgatókönyv egy valóságos amerikai különleges műveleti akció alapján készült. A rendező, Peter Berg, a lehetőségekhez képest igyekezett maximális hűséggel követni Michael P. Murphy hadnagy és három társának (Danny P. Dietz, Matthew G. Axelson és Marcus Luttrell) bevetését, melynek végén csak egyikük (a súlyosan sérült Luttrell) maradt életben.


Kemény felkészülés

A katonákat alakító színészek kemény kiképzésében Luttrell is részt vett. A fizikai felkészülés mellett éleslövészeteket is végrehajtottak, hogy a közeli felvételeken hitelesen tudják megszemélyesíteni a profi seal-eseket. Nem maradhatott ki a felszerelések alapos megismerése, használatuk tökéletes begyakorlása sem. Mindennek olajozottnak kellett lennie, mert a film szerint rutinos, számos bevetésen túllévő, veterán különleges műveleti katonák küzdenek a tereppel, a nehézségekkel és persze a folyamatosan őket üldöző ellenséges katonákkal.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 14-én, pénteken megjelenő számában!)