Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Focipálya mellett találtak repeszgránátot

Szöveg: Szűcs László |  2015. április 15. 9:22

A 15. héten, azaz április 6-12. között 88 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 26 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Csörgei Csilla törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2015-ben eddig összesen 662 bejelentést kaptak.

Április 7-én a Bács-Kiskun megyei Soltra vonultak ki a tűzszerészek, mivel a település egyik labdarúgópályája mellett − földmunkák közben − világháborús robbanószerkezetet találtak. A Bukta Balázs százados vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy 8 centiméteres, magyar gyártmányú légvédelmi repeszgránát került elő, amit a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítettek.

Ugyanezen a napon a főváros XII. kerületében, a Sashegyi úton, egy lakóházban egy F1-es típusú kézigránátra bukkantak. A veszélyes, második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Gyurits Tibor főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Április 10-én a Heves megyei Egerbaktán akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Szalóki úton, földmunkák közben egy 15 centiméteres, magyar gyártmányú rombológránát került elő.  Szerencsére a második világháborús robbanótest szállítható állapotban volt, így azt a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe vitte.

Ugyancsak április 10-én, Budapest I. kerületében, a Batthyány téren, földmunkák közben egy 8 centiméteres, magyar gyártmányú légvédelmi repeszgránátra (képünkön) bukkantak a munkások. A második világháborús robbanószerkezetet a Vörös Mihály főhadnagy vezette járőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

1595991346

Fotó: MTI

Címkéktűzszerész