Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főhajtás a hősök előtt

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. május 29. 8:36

Országszerte számos megemlékezést rendeztek az elmúlt napokban az elesett hősök tiszteletére. (Frissítve 2014. május 29-én, 08:36-kor!))

A hősökért tisztelegtek a szentesi katonák

Hősök napi városi megemlékezést tartottak Szentesen, az első és második világháborús emlékműnél, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonáinak részvételével május 28-án.  Szirbik Imre, a város polgármestere ünnepi beszédében visszatekintett a 20. század nagy világégéseire és tisztelgett az „egyszerű hősök emléke előtt".  Kiemelte, hogy a két világháború életeket, álmokat vágott ketté. Hangsúlyozta: nem szabad hagyni, hogy a konfliktusok úgy elmérgesedjenek, amelyekben már tárgyalásokkal nem lehet megoldani a problémákat.

A városi rendezvényen az önkormányzat mellett az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonáinak nevében Vígvári Tibor őrnagy, felderítő főnök helyezte el az emlékezés koszorúit. Ezen kívül a Bajtársi Egyesületek, a társ szervezetek, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége, civil szervezetek, valamint a volt áldozatok hozzátartozói koszorúkkal, néma csendben és egy főhajtással emlékeztek a hősökre.

1595972757
Szentesen a város és a Magyar Honvédség közösen rendezett megemlékezést a hősök napja alkalmából

Szöveg és kép: Juhász László százados


* * *



Kistarcsán is a hősökre emlékeztek

Az MH Anyagellátó Raktárbázis katonái is részt vettek a kistarcsai hősök napi megemlékezésen a katonai hősi emlékműnél május 25-én.

Harakály Ferenc százados ünnepi beszédében kiemelte, hogy „a hősi halálhoz mélységes mély önuralom és többszörös hit kell. Hit az Istenben, hit az igazságban, hit a hazában."

1595972757
Az ünnepi megemlékezés Kistarcsán

Szöveg és kép: Druzsin József százados

* * *

Az önkormányzattal közösen emlékeztek

Az MH Anyagellátó Raktárbázis kalocsai bázisparancsnoksága a hősök napja alkalmából a városi  önkormányzattal közösen koszorúzott május 25-én.
A Szentháromság téren található  szoborcsoport előtt rendezett ünnepségen Hajdú István történelemtanár mondott beszédet. 
„Mindazokat a nemzet hőseinek kell tekintenünk, akik akár fegyverrel, akár anélkül, odaadóan szolgálták a hazát a végveszély óráiban, és akár az önkény megtorló intézkedéseit is vállalták ezért" – mondta.

1595972757
Az MH Anyagellátó Raktárbázis kalocsai bázisparancsnoksága a városi önkormányzattal közösen rendezett megemlékezést a hősök napja alkalmából

Szöveg: Romsicsné Szalontai Katalin főhadnagy
Fotó: Kalocsai önkormányzat 


* * *



Hozzon egy szál virágot a hősök sírjára

A szombathelyi Nagy Háborús Emlékév programsorozatának részeként a 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat és a MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Vas megyei Érdekvédelmi és Nyilvántartó Irodája emléktúrát és megemlékezést rendezett a hősök napja alkalmából.

Az emléktúra a Jáki bencés templomtól indult és a Szent Márton zarándokúton keresztül, mintegy 20 kilométer megtétele után érkeztek meg a résztvevők a szombathelyi Jáki úti temető hősi parcellájához, ahol Ferge László őrnagy emlékezett meg a hősök napjáról.

1595972757
Hősök napi megemlékezés Szombathelyen


Kép és szöveg: Fülöp András


* * *



Hősökre emlékeztek Hódmezővásárhelyen

A Hősök Napja alkalmából, a háborúkban életüket feláldozó hősi halottakra emlékeztek Hódmezővásárhelyen május 23-án. Az ünnepségeken az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái is részt vettek.
A koszorúzások a város központjában található első és második világháborús emlékműveknél kezdődtek. A főtéri megemlékezést követően 90 hadisírt avattak újra a Római Katolikus temető második világháborús hősi parcellájában, amelyeket az önkormányzat
és a Honvédelmi Minisztérium közösen újíttatott fel, vagy cseréltetett ki. A fejfák eredeti állapotra való helyrehozatalában a hódmezővásárhelyi katonák aktívan is részt vettek.

A sírok avatásánál beszédet mondott Almási István polgármester és Kuli János, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának vezető tanácsosa, aki elismerően nyilatkozott arról az összefogásról, amely ezt a felújítást jellemezte. A tanácsos beszédében még kiemelte: „Sok mindent kell még tennünk a hőskultusz újjáéledése érdekében, amelynek eredményeként az emlékezés és a tisztelet szövétnekei átfonják majd társadalmunkat."

A beszédek után Németh László római katolikus esperes újraszentelte a parcellát, majd a jelen lévők – az alakulat nevében Huszár Ferenc alezredes, megbízott parancsnok-helyettes – elhelyezték az emlékezés koszorúit.
A Hősök napi program az első világháborús hősök sírjainál, illetve a Leventék Emléktáblájánál megtartott koszorúzással zárult.

1595972758

A háborúkban életüket feláldozó hősi halottakra emlékeztek Hódmezővásárhelyen

Kép és szöveg: Búz Csaba hadnagy

* * *


Ünnepi megemlékezéseken a győri katonák

A hősök a fejünkben katonaként élnek, hiszen a hazáért harcban elesettekből válnak a nemzet örök tiszteletére érdemes mártírok. Mivel a Hősök Napi megemlékezések elképzelhetetlenek katonák nélkül, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred idén négy helyszínen is képviseltette magát az országban. Szombathely és Győr mellett, Öttevényen és Kőszegen is fejet hajtottak a skarlátpiros barett sapkás honvédek május utolsó vasárnapján a magyar hősök emléke előtt.
Vas megye székhelyén tíz órakor az Országzászló katonai tiszteletadással történő felvonásával vette kezdetét a városi megemlékezés. Az ezred díszalegységének közreműködésével zajló rendezvény ünnepi műsorát a Simon István utcai Általános Iskola diákjai adták elő, majd Hende Csaba mondott beszédet. A tárcavezető szavait követően, a meghívott szervezetek képviselőivel együtt Könczöl Ferenc alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el az alakulat koszorúját a Március 15. téri emlékmű lábánál. Az ünnepség zárásaként – és egyben leglátványosabb részeként – a katonák díszmenetet hajtottak végre, amelyhez a zenét Szombathely Város Fúvószenekara szolgáltatta.

Öttevényen fél tizenegyre várták a falu vezetői a Megemlékezések parkjába a település lakóit. A koszorúzáson az ezred nevében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el az emlékezés virágait. Az ünnepségek sora délután három órakor Győrben folytatódott a Radó szigeti Hősi emlékműnél. A győri katonák számára a nap 18 órakor Kőszegen zárult, ahol a város önkormányzata, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek, Hadiárvák Országos Szervezetének Kőszegi Csoportja és a Kőszegi Nyugállományúak Egyesülete által szervezett ünnepséget rendeztek a Jurisics téren. A légvédelmi rakétás katonák nevében pedig László József őrnagy, helyőrség kommendáns rótta le tiszteletét a magyar hősök emléke előtt.

1595972758

A skarlátpiros barett sapkás honvédek is fejet hajtottak a magyar hősök emléke előtt

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester

Fotók: Ujvári Zoltán zászlós és
Sályi Gergő törzsőrmester

* * *

Kecskeméten is az elesettekre emlékeztek

Kecskeméten egy időben négy helyszínen tisztelegtek május 22-én a háborúkban, fegyveres harcokban elesett hősök emléke előtt. A Köztemető 56-s kopjafájánál rendezett koszorúzáson Pap Tivadar nyugállományú alezredes, a helyi 56-os Bajtársi és Baráti Szövetség elnöke idézte fel a szabadságharc kecskeméti eseményeit. Az egykori forradalmárok közül Török Ignác, Csernus András, Bagó Imre és Józsa Pálné vettek részt a megemlékezésen. A város ifjúságát a Gáspár-szakközépiskola rendészeti osztálynak diákjai, a Mátyás és a Hunyadi általános iskolák tanulói képviselték.

A református temetőben dr. Boross Péter egykori miniszterelnök emlékezett a hősökre, a Szentháromság-temetőben Szabó József ny. tüzér ezredes, a megyei nemzetőrszövetség vezetője, a Mollináry-emlékműnél pedig Kenyeres Dénes ny. alezredes mondott ünnepi beszédet. Kecskeméten a hősök napi megemlékezések május 25-én, vasárnap a II. világháborús emlékműnél zárulnak, ahol Murár Zoltán alezredes fog megemlékezni a háború hőseiről, áldozatairól.

1595972758

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták az 56-os emlékművet

Kép és szöveg: Galambos Sándor