Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földmunkák közben került elő a légvédelmi repeszgránát

Szöveg: Szűcs László |  2016. február 24. 7:11

A hetedik héten, azaz február 15-21. között 17 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül két esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Zaveczki Ivett szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2016-ben eddig összesen 124 bejelentést kaptak.

Február 17-én Székesfehérvárra vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Sóstó Természetvédelmi Területen egy darab 10,5 centiméteres, német gyártmányú repesz-romboló gránátot találtak. A második világháborús robbanószerkezetet a Sulykovszki Róbert zászlós vezette járőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Ugyanezen a napon Esztergomban is akadt dolga a Sulykovszki Róbert zászlós vezette tűzszerészjárőrnek: a Dorogi úton − földmunkák közben − egy 37 milliméteres légvédelmi repeszgránátot találtak. A robbanótestet a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítették meg.

Február 20-án Győrből érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, ami szerint az autógyár elkerülő útjának építése közben egy 10,5 centiméteres repesz-romboló gránát került elő a földből. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Címkéktűzszerész