Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos a szakmai párbeszéd

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2018. október 13. 15:33

A légtérellenőrzési feladatok mind nemzeti, mind szövetségesi vonatkozásban magas szinten valósulnak meg – mondta Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) parancsnoka, a légtérellenőrzők napja alkalmából rendezett szakmai konferencián, október 11-én, csütörtökön, Veszprémben.

1599194611
A konferencia megnyitóján Szücs József ezredes elmondta: az MH LVIK speciális feladatkört lát el, különleges szervezeti felépítéssel. Mindezt azonban nem egyedül és nem önmagáért teszi – egy komplex, többszereplős rendszer része, ezért is fontos a szakmai párbeszéd. A parancsnok, dióhéjban ismertetve a légtérellenőrzés történetét, leszögezte: a repülőforgalom megnövekedése óta nyilvánvaló, hogy a hatékony légvédelem alapja a centralizált légtérellenőrző rendszer. Hozzátette: ezt a feladatot nem lehet megfelelő elkötelezettség és hivatástudat nélkül végezni, és ez ad alapot ahhoz, hogy a jövőben is magas szinten valósuljanak meg a légtérellenőrzési feladatok.

1599194611
A jeles nap alkalmából Szücs József ezredes levélben is megköszönte az állomány munkáját. Ebben úgy fogalmazott: a NATO csatlakozás után ilyen rövid idő alatt eleget tenni a szövetség követelményeinek olyan szakmai felkészültséget, elkötelezettséget és áldozatvállalást kívánt, ami méltó alapjául szolgál a légtérellenőrzésben szolgálók számára. Hallhattuk: Magyarországnak alig néhány nappal csatlakozását követően lehetősége nyílt szövetségesi elkötelezettségének bizonyítására, miután a NATO 1999. március 24-én, a koszovói válság rendezése érdekében, elindította Szerbia elleni légi hadműveletét. Az itt szolgálók jelentős része ugyanakkor tisztában van azzal, hogy az ASOC számítógépes rendszerrel ellátott Nemzeti Légi Vezetési Központ valójában tizenkét nappal a hivatalos felvétel előtt csatlakozott a NATO légvédelmi rendszeréhez, így a magyar légtér a NATO integrált légvédelmi rendszer részévé vált.

A rendezvényen, a légtérellenőrzők napja alkalmából Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, Légierő Haderőnemi Osztályának vezetője elismeréseket adott át.

1599194611
A konferencia résztvevői előadásokat hallgattak meg többek között az új Airbus A319-es típusú repülőgépek rendszerbeállításának tapasztalatairól, a haderő helikopter-képességeiről, a pilóta nélküli légijárművek alkalmazásával kapcsolatos repülésbiztonsági kockázatokról, valamint több, a közelmúltban lezajlott többnemzeti hadgyakorlat tervezési és levezetési tapasztalatairól is.

Fotó: a szerző felvételei