Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Formálódó hátországvédelem a NATO-ban

Szöveg: Szilágyi István főhadnagy | Fotó: Többnemzeti Összhaderőnemi Műveleti Parancsnokság |  2019. szeptember 19. 16:17

Hátországvédelmi konferenciát szervezett a NATO Összhaderőnemi Mögöttes Támogató és Felkészítő Parancsnoksága (Joint Support and Enabling Command – JSEC) szeptember 17-18-án a németországi Ulmban.

1596068599

A kétnapos ülésen 26 nemzet összesen 94 képviselője vett részt. A magyar delegációt Baráth István dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka, valamint Fucsku Sándor vezérőrnagy, az ulmi Többnemzeti Összhaderőnemi Műveleti Parancsnokság (MN JHQ, Ulm) parancsnokhelyettese vezette. Az esemény moderátora, Faragó Péter ezredes, a JSEC törzsfőnökének összekötő-helyettese volt.

1596068600

A JSEC egy, a NATO haderőnemi struktúrájába illeszkedő, és a NATO hátországában végrehajtandó biztonsági, logisztikai, kiképzési és integrációs feladatok érdekében létrehozott új szervezeti elem, amely akár békeidőszakban is képes a meghatározott hátországi műveletek végrehajtásának támogatására, koordinálására, és adott esetben vezetésére is, együttműködésben az érintett NATO és EU szervezeti elemekkel, intézményekkel, valamint az európai szövetséges és partnerállamok kijelölt szerveivel.

A konferencia szakmai rangját jól jelzi, hogy jelen volt Erhard Bühler vezérezredes, a NATO brunssumi Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka, Joachim Rühle altábornagy, a Bundeswehr főszemlélő-helyettese, Vasilious Garmpis altábornagy, a NATO Parancsnokság Nemzetközi Katonai Törzsének logisztikai és erőforrásbiztosító igazgatója, Andrew Lewis altábornagy, a norfolki Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Christopher Mohan vezérőrnagy, az Európában állomásozó amerikai 21. Hadszíntéri Ellátó Parancsnokság parancsnoka, valamint Jürgen Knappe altábornagy, a JSEC parancsnoka.

Előadás keretében mutatkozott be a JSEC igazgatója, Arco Solkesz dandártábornok, majd az MN JHQ és a JSEC-nek is otthont adó wilhelmsburgi katonai objektum fontosabb létesítményeit ismerhették meg a résztvevők.

1596068600
1596068600