Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

FOURLOG 2016: többnemzeti logisztikai kiképzés

Szöveg: honvedelem.hu / uni-nke.hu |  2016. március 26. 15:47

A Katonai Logisztikai Intézet a napokban immár a 13. alkalommal szervezte meg és vezette le a FOURLOG Többnemzeti Logisztikai Kiképzést, amelynek feladatait – a hagyományoknak megfelelően –  négy nemzet végzős tisztjelöltjei hajtották végre. Az Osztrák Szövetségi Haderő Logisztikai Iskolája, a brnoi Védelmi Egyetem, valamint a belgrádi Védelmi Egyetem hallgatói mellett hazánkat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar végzős katonai gazdálkodási alapszakos honvéd tisztjelöltjei képviselték.

http://hhk.uni-nke.hu/hirek/2016/03/23/fourlog-2016-tobbnemzeti-logisztikai-kikepzes
A kiképzés koncepciójának alapja egy olyan közép-európai infrastrukturális és éghajlati környezetben, fiktív államok és nemzetek területén kialakult konfliktus, amelynek kezelésében az ENSZ felhatalmazása alapján tevékenykedő erők kötelékében egy többnemzeti dandár is részt vesz. Ennek megfelelően a hallgatók is öt, a résztvevő nemzetek hallgatói által alkotott munkacsoportban dolgozták végig a gyakorlatot.

1596010875

A kiképzés ausztriai szakaszában – a misszió és a műveleti célok tisztázása után – végrehajtották a többnemzeti alegységek összekovácsolását és felkészítését. Ebben az osztrák haderő 35. Páncélgránátos Zászlóalja segítette a tisztjelölteket. A magyar szakaszon a hallgatók logisztikai szemlevételezést hajtottak végre leendő felelősségi körzetben, illetve a potenciálisan használható légi kirakási ponton. Ezután végrehajtották az alegységek átcsoportosítását a felelősségi területre.

A munkacsoportoknak egy-egy zászlóalj átcsoportosítása logisztikai támogatásának megtervezése volt a feladata. Ezzel kapcsolatban minden logisztikai számvetést el kellett készíteniük, majd az átcsoportosítás befejezése és a műveleti feladatok megkezdése után a művelet közben felmerülő logisztikai feladatok tervezését is el kellett végezniük.

1596010875

A kiképzés csehországi szakaszán, a Brno környéki hegyekben kellett egy logisztikai század telepítési körzetét megtervezniük, majd a vyskovi kiképzőbázison a század által végrehajtandó feladatokat gyakorolták.

A kiképzés során az egyik legnehezebb feladat az volt, hogy a tisztjelölteknek az aktuális logisztikai feladatok szintjéhez kapcsolódóan folyamatosan változó szerepben kellett tevékenykedniük. Volt, amikor a dandár logisztikai törzsének feladatait végezték, volt, amikor a zászlóaljét, de volt olyan feladat is, amikor a Műveleti Összekötő és Felderítő Csoport logisztikai csoportjaként tevékenykedtek, majd a Nemzeti Támogató Elem tisztjeként hajtottak végre feladatokat.

1596010876


Fotó: uni-nke.hu