Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia delegáció a győri alakulatnál

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2015. június 8. 15:13

Rövid, ismerkedő látogatásra érkezett június 5-én Győrbe, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez Roland Galharague, a Francia Köztársaság budapesti nagykövete, valamint Christophe Hélouis alezredes, bécsi állomáshelyű francia attaséhelyettes. A vendégeket Matyi Tibor alezredes, az alakulat törzsfőnöke fogadta.

1595995245

A francia nagykövet először járt a győri alakulatnál. A látogatás apropóját az adta, hogy az ezred június végétől részt vesz a csehországi „TOBRUQ LEGACY 2015" elnevezésű légvédelmi rakéta harcászati gyakorlaton és éleslövészeten. Ugyancsak indokolta a nagyköveti vizitet, hogy május utolsó hetében az MBDA francia védelmi ipari cég képviselői oktatták a többnemzeti gyakorlatra készülő győri katonákat, illetve június első napjaiban egy tiszt és egy altiszt érkezett Győrbe a francia hadseregtől tapasztalatcserére, s megtekintették az éleslövészetre készülő MISTRAL szakasz újdörögdi felkészülését is.

1595995245

Matyi Tibor alezredes előadásában az ezred szervezeti felépítéséről, feladatrendszeréről és főbb haditechnikai eszközeiről is beszélt. Külön kitért a MISTRAL fegyverrendszer üzemeltetetése során szerzett tapasztalatokra, illetve vázolta a csehországi gyakorlat főbb mozzanatait.

A program haditechnikai bemutatóval, majd az alakulat csapatmúzeumának megtekintésével folytatódott. A francia nagykövet látogatása végén kiemelte: bízik abban, hogy a jövőben is sikerrel folytatódik a két nemzet közötti katonadiplomáciai együttműködés, mely mindkét fél érdekeit szolgálja.

1595995246


Fotó: a szerző felvételei