Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gombászni indult, gránátokat talált

Szöveg: Szűcs László |  2013. június 18. 7:18

A 24. héten, azaz június 10-16. között 51 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 16 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Németh-Zsohár Agnieszka százados, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 1084 bejelentést kaptak.

Június 10-én Sóshartyánból értesítették a tűzszerészeket, hogy a település erdős részén – mintegy háromszáz méteres szakaszon szétszórva – több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet talált egy állampolgár, miközben gombászott. A helyszínre küldött járőr – Ember István százados vezetésével – összesen 20 darab, 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszaknavető-gránátot, két darab, 82 milliméteres ködaknavető-gránátot, valamint két darab 12,7 milliméteres gyalogsági lőszert szállított a központi gyűjtőbe.

Június 11-én Győrben akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel egy József Attila utcai családi ház udvarán, csatornaépítés közben egy 15 centiméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátot, egy 10,5 centiméteres légvédelmi repeszgránátot, valamint két darab gyújtószerkezetet találtak. A robbanószerkezetek elszállításának idejére a környék öt családi házát, illetve egy emeletes társasházat is ki kellett üríteni. A második világháborús robbanószerkezeteket a Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette járőr szállította a központi gyűjtőbe.

Június 13-án Bekerböszörményben, a Rákóczi út egyik családi házánál, kerti munkák közben került elő egy F1-es típusú szovjet kézigránát, valamint egy 8 milliméteres gépkarabély lőszer. A veszélyes szerkezeteket a Sulykovszki Róbert zászlós vezette tűzszerészjárőr a közeli homokbányában semmisítette meg.

Június 15-én érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a főváros II. kerületében, a Cirbolya utcával szembeni erdős területen, a vízmosásban egy turista egy 37 milliméteres, magyar gyártmányú páncéltörőgránátot, valamint három kilogrammnyi szovjet gyártmányú gyalogsági lőszert talált, amelyeket a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.