Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gördülékeny, óramű-pontosságú munka a védelmi igazgatásban

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. január 14. 18:10

Az állam legalapvetőbb, legfontosabb funkciója a biztonság garantálása, ez pedig az Önök, a Ti kezetekben van – mondta a kormánymegbízottak évnyitó ebédjén, január 14-én Hende Csaba.

Közös szervezésben rendezte meg kedden a Honvédelmi Minisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a kormánymegbízottak évnyitó ebédjét a budapesti Stefánia Palotában.

1595965549
Balról jobbra: dr. Szabó Erika, Hende Csaba, dr. Dankó István és dr. Tokovicz József dandártábornok

Köszöntőjében Hende Csaba üdvözölte a védelmi igazgatási rendszer szereplői által az elmúlt években végzett munkát. A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, az apparátus mindvégig gördülékenyen, a megfelelő szabályok alapján, szinte észrevétlenül végezte munkáját, ennél nagyobb dicséretet pedig nem lehet megfogalmazni közigazgatási jellegű tevékenységekről. A tárcavezető leszögezte: az elmúlt években a rendszer működésével kapcsolatban soha semmilyen probléma nem merült fel. Az érintett szakemberek óramű-pontossággal végezték munkájukat a 2010-es, illetve a 2013-as árvizek alkalmával, a kolontári vörösiszap-katasztrófa idején vagy a tavalyi, rendkívüli márciusi havazások során is. Hozzátette, biztos abban, hogy ugyanez a hozzáállás jellemzi majd tevékenységüket a jövőben is.

Hende Csaba kiemelte: annak idején Szent István elsődlegesen a katonai védelem céljából hozta létre a vármegyerendszert és nevezte ki az ispánokat. Az elmúlt évtizedek békeidejében, a köztudatban kissé elhalványult e tény fontossága, és csak a szerencsére ritkán előforduló ipari és természeti katasztrófák esetében jön elő ismét. „Ez azonban nem fedheti el, hogy az állam legalapvetőbb, legfontosabb funkciója a biztonság garantálása, ez pedig az Önök, a Ti kezetekben van" – mondta a megjelenteknek a honvédelmi miniszter, majd sikeres, eredményes munkát kívánt 2014-re.

1595965549
A közigazgatási államtitkár sikertörténetként jellemezte az átalakításokat

Dr. Dankó István, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára értékelésében részletesen szólt a védelmi igazgatási rendszer elmúlt években lefolytatott átalakításáról, amelyet sikertörténetként jellemzett. Mint hangsúlyozta, a rendszernek alapvetően a rendkívüli helyzetekre kell felkészülnie, és azokban is maradéktalanul helyt kell állnia, mint ahogyan ennek a 2013-as évben is tanúi lehettünk a márciusi rendkívüli időjárás, illetve a dunai árvíz idején. Megemlítette többek között az önkéntes tartalékos katonák beépítését is a rendszerbe. Dr. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára szintén méltatta a rendszert és a benne dolgozók tevékenységét, illetve a két tárca hatékony, sikeres együttműködését.

1595965550


Értékelés és elismerés


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária