Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Görögország elhatározta, hogy csapatait visszavonja

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. május 15. 15:49

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Pesti Hírlapban továbbra is olvashatunk a tengerentúlon zajló eseményekről. Főképp a Mexikóban zajló háborúról szólnak a tudósítások.

A Népszavában Megegyeztek az epirusziakkal címmel jelenik meg egy cikk, amelyben a következőket olvashatjuk: „A megegyezés Zografosz és az európai ellenőrző bizottság közt teljesen perfekt és így remélhető, hogy az egész országban helyreáll a béke. A megegyezéshez csak az epiruszi ideiglenes kormány és az albán kormány hozzájárulását várjuk."

A német külügyminiszter beszámolója is megjelenik a Népszavában a külpolitikai helyzetről. Jagow külügyminiszter a következőket mondta: „A balkáni helyzet úgyszólván be van fejezve, miután a bukaresti és londoni béke az összes államokban helyeslésre talált. Görögország elhatározta, hogy csapatait visszavonja, az albán kormány pedig késznek nyilatkozott az engedményekre, itt is megvan a békés alap." (…) „A Német- és Oroszország közt most fönnálló ellentétek ugy politikai, mint gazdasági természetüek, de egy kis jóakarattal nem lesz nehéz ezeket eloszlatni. Itt megvan a törekvés erre és okunk van annak a föltételezésére, hogy az orosz kormány is Németországgal jó viszonyra törekszik."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595972105

1914. májusi újságok
Címkéklapszemle