Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Görögországot is elérte a háború

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. február 23. 18:10

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A harctéri helyzet elé ma föltétlenül az az esemény kívánkozik, amely még ma csak diplomáciai konfliktus keretei között mozog ugyan, de nem lehetetlen, hogy háborús irányban fog tovább bonyolódni. Görögország és Törökország között támadt az a konfliktus, aminek az előzményeit egyelőre csak az Athéni Távirati Iroda egyoldalú jelentéseiből ismerjük. Eszerint Görögország konstantinápolyi követségének egyik tagját, a tengerészeti attasét a török titkos rendőrség egyik ügynöke inzultálta. A konstantinápolyi görög követ a nagyvezérnél élénken tiltakozott az inzultus miatt, aki azonnal kifejezte sajnálkozását. A görög kormány azonban nem elégedett meg a nagyvezér személyes sajnálkozásával, hanem felszólította a konstantinápolyi követét, hogy írásban is elégtételt követeljen" − számolt be a Pesti Hírlap.

1595988336

Az újság hírei közül nem maradhatott ki az orosz front sem: „Csapataink megszállták Csernovicot tegnap délután − közöli a mai jelentés, amely arról is tudósít, hogy az oroszok Novosielica irányában vonultak el. Novosielica Románia, Bukovina és Oroszország határán fekszik, és minthogy az oroszok ezzel a visszavonulással kitértek a harc elől, Bukovinát most már teljesen felszabadultnak lehet tekinteni. Ez a siker főleg politikai szempontból értékes, attól eltekintve, hogy katonailag is rendkívüli esemény volt az, hogy ezt az osztrák tartományt a téli hadjárat folyamán olyan rövid idő alatt tisztítottuk meg az ellenségtől.

Az ellenség szorongatott helyzetére mutat, hogy délkeleti Galíciában elért sikereink ellensúlyozására Stanislauból nagyobb erősítéseket rendelt ki. Ennek következtében, mint a vezérkari jelentés közli, Nadvornától északra, Kolomeától északnyugatra újabb nagyobb harcok fejlődtek, amelyek még tartanak. Az oroszoknak az erősítésekre nagyon nagy szükségük volt, mert hiszen vezérkarunk tegnapi jelentéséből nyilvánvaló volt, hogy az oroszok soraiban győzelmes előnyomulásunk rendkívüli pánikot keltett, ahogyan a hivatalos jelentés közölte, Kolomeától délre megerősített állásaikból kiűzött ellenséggel egy iramban értük el Kolomeát, a várost teljesen megtisztítottuk az orosz csapatoktól."

A hét végére is jutott örömhír, miszerint „az oroszok Stanislau irányából történt előretöréseikkel nagyobb harcokat kezdeményeztek, s ezeknek a harcoknak a hevessége egyre fokozódik. A mai hivatalos jelentés már arról ad hírt, hogy az oroszok Nadvornától északra elfoglalt erős pozícióikat sem voltak képesek tovább tartani. Két napon át nagy veszteségeik közben állandóan visszavetettük őket. Miután előrenyomuló kísérleteiket így alaposan megsínylették: utolsó, döntő támadásunk elől kitértek. Végül még egy fontos körülmény is súlyosbítja kudarcukat: nevezetesen az, hogy míg az ő arcvonaluk mögött a bő galíciai vasúti hálózat lehetővé tette a folytonos erősítést és utánpótlást, addig a mi arcvonalunk mögött mindössze két vasúti szárny állott rendelkezésre, éspedig a Csernovicból Kolomea felé, továbbá a jablonicai hágón át Nadvorna felé vivő vasúti vonal. Hogy mégis visszavonulásra kényszerítettük őket, az délkelet-galíciai hadműveleteink alapos stratégiai kidolgozottságának és a szövetséges csapatok ellenállhatatlan rohamának újabb bizonyítéka"  − számolt be a Pesti Hírlap.

1595988336

A Népszava a kelet-poroszországi sikereket is címlapra tűzte:
„A mazuri vidéken lefolyt téli csatát követő üldözés befejeződött. A Grodnótól északnyugatra elterülő erdők megtisztításánál és a legutóbbi napokban jelentett, a Bobr és Narev vidékén lefolyt harcokban eddig egy parancsnokló tábornokot, két hadosztályparancsnokot és négy más tábornokot, továbbá megközelítőleg 40.000 embert elfogtunk, 75 ágyút és még meg nem állapított számú gépfegyvert, valamint sok hadieszközt zsákmányoltunk."

A napilap érdekességképpen a tengeri háborúról is tudósított, szemlézve a külföldi sajtót.

„Stockholmból jelentik: Hajózó körökből, amelyek jól vannak értesülve a csatornán történő eseményekről, megerősítik azt a hírt, hogy a németek valóban elpusztították a csatornán azt az angol csapatszállító hajót, amelyen kétezer katonaságot vittek az észak-franciaországi partra.

Koppenhágából táviratozzák: Hivatalos Reuter-jelentést tettek közzé, amelyben a tengerészeti vezérkar közleménye alapján nyilvánosságra hozzák, hogy a »Cambank« gőzöst Cardiffból Liverpoolba való útján német tengeralattjáró torpedója előzetes felszólítás nélkül elsüllyesztette. A torpedólövés okozta robbanás három embert megölt, két matróz pedig a mentőcsónakba való igyekvése közben a tengerbe fulladt. A legénység többi tagját kimentették.

A »Daily Mail« legutolsó száma közli, hogy Goodwinsands közelében kifogtak egy mentőövet, amely a »Horatio« nevű spanyol gőzösről való. Ez a spanyol gőzös Bilbaoból Hartlepool felé volt úton, és néhány napig hiába várták ott. Nagyon valószínű, hogy a csatornán vagy úszóaknára futott, vagy német tengeralattjáró pusztította el. A gőzös 2318 tonnás volt, és harminc fő legénység szolgált rajta.

A »Flaxlyn« amerikai gőzös, amely gyapotot szállított New Yorkból Brémába, szombaton reggel Borkumtól északra aknába ütközött és elmerült. Legénységét egy közelben levő német hajó megmentette."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)

Címkéklapszemle