Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátokat találtak a Dobó téren

Szöveg: Szűcs László |  2014. június 24. 7:24

A 25. héten, azaz június 16−22. között 63 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 22 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Zaveczki Ivett szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 1248 bejelentést kaptak.

Június 16-án Kiskunlacházára vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Munkácsi tér és a Kinizsi út kereszteződésében, csatornázás közben négy darab, német gyártmányú, 120 milliméteres aknavetőgránát került elő a földből. A Horváth Csaba őrnagy vezette tűzszerészjárőr a második világháborús robbanószerkezeteket a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyanezen a napon Egerben is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Dobó tér átépítése során egy 82 és egy 50 milliméteres aknavetőgránátra bukkantak a munkások. A robbanótesteket a Sulykovszki Róbert zászlós vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről és semmisítette meg a közelben kijelölt robbantási területen.

Június 20-án Jászberényből érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy az Álmos utcában egy családi ház udvarán több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr összesen nyolc darab, különféle típusú robbanószerkezetet vitt el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Címkéktűzszerész