Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátot találtak a Duna-parton

Szöveg: Szűcs László |  2013. február 26. 7:32

A nyolcadik héten, azaz február 18–24. között 24 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 13 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 127 bejelentést kaptak.

Február 19-én Simontornyáról érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, amely szerint a Lőrinci és a Temető utcák kereszteződésében egy nyitott építkezési területen második világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. A Horváth Csaba őrnagy vezetésével helyszínre érkezett tűzszerészjárőr megállapította, hogy egy német gyártmányú, 150 milliméteres repesz-romboló gránát került elő a földből. A gránátot a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Február 20-án Komáromban, a Monostori-erőd mellett, a Duna-parton akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Az arra járó túrázók bukkantak rá egy magyar gyártmányú, 50 milliméteres aknavetőgránátra. A veszélyes robbanószerkezetet a Bugyi Zoltán törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítette.

Február 21-én a baracskai Anna-majorban, a mezőgazdasági területen végzett munkálatok közben találtak tíz darab 120 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot. A robbanószerkezetekről a Zsolnai Gábor százados vezette járőr megállapította, hogy nincsenek kilőve, így azokat a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.